Atacama Büyük Milimetre/Milimetre altı radyo teleskopu (ALMA) bugüne kadar ki ,en zayıf milimetre dalga kaynağını gözlemledi. Evrendeki zayıf cisimlerden gelen milimetre dalgaları toplayan ekip sonunda bu gibi nesnelerin evrenin arka planını dolduran bu gizemli ışıktan sorumlu olduğunu gösterdi. Optik ve kızılötesi görüntülerin karşılaştırılmasıyla, ekip bu gizemli ışığın % 60’ının bu soluk galaksilerden geldiği belirlense de, geri kalan dalgalara tekabül eden nesneler halen tüm gizemini koruyor.
Evrende yıldızlar ve galaksilerin dışındaki kısımlar karanlık gözükse de, astronomlar her yönde yayılan eş bir ışık kozmik arka plan dalgası olduğunu keşfetti. Bu arkaplan emisyonu üç temel bileşen içeriyor; Kozmik Optik Arkaplan(COB), Kozmik Mikrodalga Arkaplanı(CMB) ve Kozmik İnfrared Arkaplan(CIB) . COB ve CMB’nin nerden geldiği bulundu. COB çok sayıda yıldızdan geliyor , CMB ise Büyük Patlama sonrası ortaya çıkan sıcak gazdan geliyor. Fakat ALMA’da geçmişte yapılan analizlar Kozmik İnfrared arkaplanının ancak yarısını açıklayabilmişti.
Tokyo Üniversitesi’nden yüksek lisans öğrencisi, Seiji Fujimotove yrd. Doç. Dr Masami Ouchi, ALMA veri arşivini inceleyerek CIB’nin kaynağını inceledi. ALMA teleskopu gerçekten CIB’yi araştırmak için , inanılmaz bir duyarlılık ve çözünürlükle saptadı.
ALMA’dan alınan 900 günlük veride soluk cisimlere bakıldı. Sonrasında bu veri setleri lensli kaynaklarla geniş çaplı araştırıldı. Büyük kütle çekiminin olduğu yerde en soluk nesneler bile görünür oluyor.
Ekip sonunda 133 soluk cisim keşfederek, şimdiye kadar tespit edilenden 5 kat daha soluk cisim keşfetti. Araştırmacılar tüm CIB’nin bu gibi cisimlerden gelen emisyonlarla açıklanabileceğini gösterdi.
ALMA’dan alınan veriler Hubble Uzay Teleskopu ve Subaru Teleskopu’ndan alınan verilerle kıyaslanarak, bunların % 60’ının optik /kızılötesi resimlerde görünebileceği belirtildi. Galaksilerdeki toz absorblanan optik ve infrared ışıklar ve yeniden yayılan enerjiler hatta uzun milimetre dalgaları ALMA tarafından tespit edilebilir.
“Buna rağmen geri kalan ışının nereden geldiğine dair bir fikre sahip değiliz. Ancak orada tozlar tarafından gizlenmiş dalgalar olduğunu düşünebilirim. Karanlık oldukları düşünülürse onları çok düşük kütleli galaksiler olması muhtemeldir,” diyor Masami Ouchi.
Bu gibi küçük galaksilerin büyük miktarda toz barındırdığı anlamına geliyor. Küçük galaksilerin az toz barındırdığı anlayışıyla çelişiyor. Elde edilen sonuçlar Evren’in uzak noktalarında çok sayıda hiç beklenmedik cisim olabileceği anlamına gelebilir. Araştırmacılar ALMA gözlemleriyle bu gizemli kaynakları maskesini düşürmekte oldukça hevesli gözüküyorlar.
ALMA CIB ‘yi 1 mm dalga boyunda saptadı.
Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160310111846.htm
Referans:
- Seiji Fujimoto, Masami Ouchi, Yoshiaki Ono, Takatoshi Shibuya, Masafumi Ishigaki, Hiroshi Nagai, and Rieko Momose. ALMA CENSUS OF FAINT 1.2 mm SOURCES DOWN TO ∼ 0.02 mJy: EXTRAGALACTIC BACKGROUND LIGHT AND DUST-POOR, HIGH-zGALAXIES. The Astrophysical Journal Supplement Series, 2015; 222 (1): 1 DOI: 10.3847/0067-0049/222/1/1
Bir Yorum