Sorting by

×
İlginç BilimKimyaMetalurjiVideobilimYeni İcatlar

Uzayabilen ve Kesildiğinde Kendi Onarabilen Ekran Materyali Geliştirildi

Katlanan ekranlar artık görmeye başladığımız bir teknoloji olsa da, uzayabilen esnek elektronik ekranlar halen bilimkurgu gibi geliyor. Ta ki, Singapur National Üniversitesi’nden bilim insanları esneyebilen ve hatta hasar gördüğünde kendini onarabilen bir ekran teknolojisi üretmeyi başarana kadar.

Işık yayan kapasitör cihazlarda kullanılmak üzere geliştirilen, bu deneysel teknolojiye HELIOS(İyileşebilir,Düşük alan Aydınlatmalı Esnek Optoelektronikler Healable, Low-field Illuminating Optoelectronic Stretchable) adı verildi.

Singapur National Üniversitesi’nden halen geliştirilmekte olan bu teknolojide, floro-elastomer ve yüzey aktif maddenin eşsiz bir karışımından oluşan şeffaf bir lastik tabakası oluşturulmuş. Floro elastomerler, florokarbon temelli sentetik lastiklerdir. Yüzey aktif maddeler ise iki sıvı arasındaki yüzey gerilimini düşürürler ve genelde deterjanlarda kullanılırlar.

İşte geliştirilen bu yeni malzeme, çok yüksek dielektrik geçirgenliğe sahip olduğundan, diğer esneyebilen ekran teknolojilerine oranla daha düşük voltajlarda, daha yüksek elektronik yük depolayabiliyor. Sonuç olarak, bu yeni malzemenin diğer malzemelere kıyasla 4 kat daha düşük voltajda çalışırken, 20 kat daha parlak ışıma yapıyor. Hatta kablosuz bile çalıştırılabiliyor.

Ayrıca moleküller arasındaki bağlar tersinir olduğundan, kesildiğinde ya da delindiğinde bağlar bir araya gelerek iyileşebiliyor. Ayrıca bağların iyileşmesi için ısıtmaya gerek yok, oda koşullarında iyileşme oluşuyor.

Araştırmacılar bu teknolojinin geliştirilmesiyle, dayanıklı kablosuz ekranlar yapılabileceğini ve hatta felaket bölgelerinde karanlık alanlarda kullanılabilecek yumuşak malzemeli robotlar yapılabilir.

“İnsanlar güç geçtikçe makinelere ve robotlara daha da bağlı hale geliyor,işte HELIOS teknolojisinin değeri burada artıyor. Böylece dayanıklı ve de verimli ışık yayan cihazlar ve ekranlar yapılabilir. Böylece üreticiler,kullanıcılar için uzun süreli kullanımda maliyet azalırken ve elektronik atık ve enerji tüketimi düşürülürken, çevre dostu teknolojiler artacak,” diyor araştırmanın baş bilim insanı Doç. Dr. Benjamin Tee

Araştırma Nature Materials dergisinde yayınlandı.

Kaynak : https://newatlas.com/materials/stretchable-material-light-heals/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu