Japon Hayabusa 2 uzay sondası, Ryugu asteroitine ikinci mükemmel bir iniş yaparak, ilk kez Ay dışında bir gök cisminden numune almayı başaran ilk araç oldu. Bu sayede güneş sisteminin kökenlerinin aydınlatılması amaçlanıyor.
“Güneş sistemine dair tarihinin bir kısmını toplamış olduk. Bugüne kadar Ay’dan farklı bir gök cisminin yüzeyinin altından hiç materyal toplanmamıştı. Biz topladık ve bunu dünyada başaran ilk ekip olduk,” dedi basın konferansında proje müdürü Yuichi Tsuda.
Bu buzdolabı büyüklüğündeki sonda asteroite 11.07.2019 Türkiye saatiyle 16:30’da indi. Sonrasında iniş onayı ile birlikte ekip sevinç gösterilerinde bulundu. İnişin mükemmel ötesi olduğu belirtiliyor.
Saf Numuneler Alınıyor
Böylece Hayabusa2 Dünya’dan 300 milyon km uzakta bir gök cismine 2 . kez inerek tarih yazdı. Hayabusa 2’nin indiği Ryugu “Ejderha sarayı” adı verilen asteroitten alınacak saf numuneler ile ilk kez bir asteroitten doğrudan alınan örnekler incelenecek. Birkaç yıllık Hayabusa2 görevi ile yüzeye gezginler ve robotlar indirilmesi planlanıyor.
Perşembe günkü iniş ile asteroitin yüzeyinden saf numuneler alınarak, güneş sisteminin 4.6 milyar yıllık doğumuna ilişkin bir iç bakışta bulunulacak.
İlk olan Nisan ayında impactor ile yüzeye bir ateşleme yapılarak, yüzeyden kalkan toz numuneden alınmıştı.
İkinci iniş için özel hazırlıklar gerekti. Çünkü ilk inişte toplanan değerli materyalin kaybedilmemesi gerekiyordu.
Elde edilen numunelerin bugüne toplanmamış maddeler olması ve yüzeyin altından alınan numunelerin ise güneş sisteminin oluşumuna ışık tutacağı düşünülüyor.
Aralık 2014’de başlayan görevin maliyeti 270 milyon dolar olacak.
Kaynak: https://phys.org/news/2019-07-japan-hayabusa2-probe-touchdown-asteroid.html