Uykusuzluğun ağrıya duyarlılığı artırdığı, dolayısıyla bu durumda dinlenme ve kafeinin ağrı kesicilerden daha etkili olduğu belirlendi. ABD’deki Boston Üniversitesi’nden bilim adamlarının farelerle yaptığı araştırma, kronik uykusuzluğun ağrı kesicilere etkisinin ölçülmesini sağladı.
Araştırmada bilim adamları yaygın kullanılan steroid olmayan antienflamatuvarlar ve morfinin ağrıya duyarlılık üzerindeki etkisini değerlendirdi ayrıca uyanık tutan ilaçların etkisini kafeinin etkisiyle karşılaştırdı.
Araştırmanın başında fareler 5 gün arka arkaya bir süre uykuda yoksun bırakıldı. Bu uyanıklık sürecinde bilim adamları hayvanların stres seviyesini ve ağrıya duyarlılığını değerlendirdi.
Uykusuzluk ve ağrıya duyarlılık arasında sıkı bir bağlantı olduğu sonucuna varan bilim adamlarından Dr. Chloe Alexandre, 5 gün arka arkaya orta düzeyde uykusuz kalmanın sağlıklı farelerde ağrıya duyarlılığı büyük ölçüde artırdığını belirtti.
Ancak araştırmanın daha da ilginç yanı yaygın kullanılan ağrı kesicilerin uykusuzluğun neden olduğu acıyı azaltmada etkili olmadığının belirlenmesiydi. Buna karşılık kafeinin ve uyanık tutak modafinil bazlı ilaçların ağrıya aşırı duyarlılığı azaltmada başarılı olduğu görüldü.
Bilim adamları, sonuçları ‘’Nature Medecine’’ dergisinde yayımlanan araştırmanın yeni ağrı kesicilerin geliştirilmesinin yolunu açabileceğini vurguladı.
Bir Yorum