Sorting by

×
ElektronikKimyaMühendislikTeknoloji Haber

Yeni Kaynak Teknolojisi Sayesinde Gelecekte Arabaları Daha Ucuz ve Sağlam Yapabileceğiz

kaynak

Özellikle alüminyum kaynağı zor bir iştir. Bu problem yüksek sıcaklıklarda hafif metallerin zayıflamasından ileri gelir.  Ohio Üniversitesi’ndeki mühendisler tarafından yapılan 10 yıllık araştırma sonucunda % 80 daha aza enerji harcayarak, bağlar yaratan % 50 daha güçlü bir kaynak tekniği geliştirdiler.

“Geliştirdiğimiz metot sayesinde malzemeler aynı anda hem şekillenip, hem de bağlandığından gerçekten daha güçlü oluyorlar,” diyor Ohio Eyalet Üniversitesi’nden Prof. Glenn Daehn.

Geleneksel tekniğe bölge rezistans kaynağı adı veriliyor. Metallerin doğal elektrik iletkenlikleri kullanılarak elektrik akımı geçiriliyor ve bu sayede ısıyla eriyerek kaynıyorlar. Bu proses hem çok enerji tüketiyor hem de metalleri öncekinden daha zayıf hale getiriyor.

Fakat Prof. Daehn ve ekibi buharlaştırcı folyo aktüatör (vaporized foil actuator -VFA)  adını verdikleri metotla kısa(saniyenin milyonda biri)  yüksek voltaj atımları yaparak alüminyum folyodan geçiriyor ve binlerce km/s hızda sıcak gaz geçirerek metal atomlarını diğerine bağlıyorlar. Yani iki farklı metal erimeden bağlanıyor.

Elektrik atımı için geçen süre çok kısa  ve folyoyu buharlaştırmak için gereken enerji oldukça az olduğundan geleneksel metottan çok daha verimli ve sağlam oluyor.

Daehn ekibi bakır,alüminyum,magnezyum,demir, nikel ve titanyum kombinasyonlarında başarıyla bağlama sağladı. Hatta ticari çelik ve alüminyum arasında  o  kadar kuvvetli bağlar oluşturdu ki, bugüne kadar mümkün değildi.

kaynak titanyum

alüminyum çelik VFA kaynağı

Daha öncesinde 2012’de Honda benzeri bir sonuç elde ettiğini duyurmuştu. Sürtünme karışım kaynağıyla (FSW- friction stir welding) alüminyum ile çeliği kaynatmışlardı. FSW’de sıcaklık,sürtünme ve basınç kullanılarak iki metal birleştiriliyor. Bu teknikte VFA gibi bağ oluşturuyor ve enerji tasarrufu sağlıyor.

FSW kaynağının varyasyonları Lincoln, Mazda ve Audi’de o günden beri kullanılıyor.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu