Sorting by

×
Bilgisayar

Ücretsiz SEO Analiz Araçları İle Site Analizi Çok Kolay!

Ücretsiz SEO Analiz Araçları İle Site Analizi Çok Kolay!

Bir web siteniz var ve siteniz Google’da üst sıralarda gözükmüyor mu? Bunun nedeni belki de site içi SEO kurallarına uymadığınızdan kaynaklanıyor olabilir. Site içi optimizasyonlarına uyan web siteleri, aslında bir miktarda kullanıcı deneyimine önem veriyor demektir. Google’ın her zaman kullanıcı deneyimine önem veren siteleri ödüllendirdiğini biliyoruz. Peki, site içi SEO nedir?

Site İçi SEO (On-Page SEO)

Arama motorları, web sitelerine belirlenen kurallar dahilinde, kalite puanları vermektedir. Bu kalite puanları, sitemizin genelinde kullandığımız metin ve görsel içeriklerimiz, temiz ve hızlı kod yapısı, kullanıcı dostu ara yüz ve belli başlı arama motoru etiketleri ile sağlanmaktadır. Site içi optimizasyonunda temel amacımız, kaliteli ve kullanıcı yararı olduğumuzu arama motorlarına kanıtlamaktır.

Kaynak: https://www.seocu.com/seo

Site içi SEO’nun ne olduğunu anlatmaya çalıştık. Peki bunu otomatik bir şekilde analiz etmenin yolu yok mu? Elbette tüm SEO kriterlerini ezberlemek zorunda değilsiniz. Sizin yerinize hemen hemen tüm maddeleri bilen ve bu maddeleri sitenizi tarayarak analiz eden ücretli ve ücretsiz araçlar mevcut. Bu yazımızda sizlere ücretiz SEO araçlarından bahsedeceğiz. Bugünden itibaren sitenizdeki hataları ve eksikleri tespit ederek hemen düzenlemelere başlayabilirsiniz.

 

SEOCU Analiz Aracı;

Türkiye’nin bilinen SEO ajanslarından, Seocu.com’un sağlamış olduğu ücretsiz analiz aracı, sayfanızı yaklaşık 40 SEO maddesi üzerinde analiz ederek, detaylı rapor hazırlamaktadır. Bu aracın diğer bir özelliği ise sitenizin mobil versiyonu varsa, mobil sayfanızı ayrıca taratabilmektesiniz. Örneğin; m.siteadi.com şeklinde olan sayfalarınızı cihaz türü belirterek analiz etmeniz mümkün. Bu aracın kontrol ettiği önemli maddeler aşağıdaki gibidir;

  • Meta Etiket Kontrolleri
  • Heading Kontrolleri (H1,H2,H3,H4)
  • 404 Sayfa Analizi
  • AMP Analizi
  • Mobil Uyumluluk
  • Sayfa Hızı
  • Sunucu Yapılandırması
  • Yönlendirme Analizleri
  • Domain Analizi

Yukarıda başlıca önemli maddelere yer verdir. Bu maddeler dışında daha birçok analiz sonucu görülebilmektedir.

Sitenizi analiz etmeye başlamak için www.seocu.com/analiz sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

Ahrefs Site Audit Aracı;

Dünyaca ünlü Ahrefs aracının yeni çıkarmış olduğu ürünü olan site audit (site denetim) aracı, sitenizi tüm alt sayfaları ile beraber tarayarak hatalarınızı çıkarmaktadır. Hemen söylemeliyiz ki bu aracı kullanacaksanız, azda olsa teknik bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Bunun nedeni, site audit aracı çok kapsamlı analizler yaparak size rapor hazırlamasından kaynaklanmaktadır. Ahrefs aynı zamanda rakip analizi ve backlink araştırması yapılan bir araç olmasından doları aylık olarak ücretlendirilmektedir. Ama demo talebinde bulunarak ücretsiz site audit aracını ahrefs.com/site-audit adresinden deneyebilirsiniz.

Google Search Console

Google Search Console aracı, eski adıyla “Webmaster Tools” bu araç aslında Google ile iletişim kurabilmemiz ve site SEO ayarlarımızı Google’a bildirebilmemiz için Google tarafından site sahiplerine sağlanan ücretsiz bir araçtır. Bu araç aynı zamanda, sitenizdeki hataları ve eksiklikleri de göstermektedir. Google Search Console’un sundukları aşağıdaki gibidir;

  • HTML Geliştirmeleri

Bu bölümden, sitenizin çakışan Title ve Description içeriklerini görebilirsiniz. Bir web sitesinin tüm alt sayfaları benzersiz sayfa başlıkları ve açıklamalar içermelidir. Bu bölüm sitenizin aynı başlıklara sahip sayfalarınızı listelemektedir.

  • Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP)

Sitenizde AMP kullanıyorsanız, bu bölümden AMP hatalarınızı görebilirsiniz. Herhangi bir sayfanızda AMP hatası varsa bu alanda listelenmektedir.

  • Mobil Kullanılabilirlik

Sitenizin herhangi bir sayfası mobil uyumlu olmayabilir. İşte bu bölüm sitenizin bir sayfasında mobil uyum problemi yaşanıyorsa, size listelemektedir. Mobil uyumluluk, kullanıcı deneyimi açısından önemli bir faktör olduğu için bu bölüm üzerinde daha titiz davranmalısınız.

  • txt Test Aracı

Robots.txt dosyası, sitemizin tümünü veya herhangi bir sayfasını Google botlarına kapatmak veya açmak için kullanılmaktadır. Bu bölümden Robots.txt aracını test edebilmekteyiz.

Google Search Console Nasıl Kullanılır?

Google’ın bu aracını kullanabilmek için site sahipliği doğrulaması yapılması gerekmektedir. Bu doğrulama için Google size çeşitli yöntemler sağlamaktadır. https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=tr adresinden doğrulama yaparak hemen analizlere başlayabilirsiniz.

SEO Analizinden Sonra Ne Yapmalıyım?

Sizinle paylaştığımız bu analiz araçları sitenizi belli kurallar çerçevesinde analiz ederek raporlar hazırlamaktadır. Bu araçlar yoluyla aldığınız raporları, siteniz üzerinde düzenlemeye başlamanız gerekmektedir. Ufak bir uyarıda yapalım; sitenizde önemli SEO değişiklikleri yapacağınız için mutlaka bir uzaman görüşü almanızı tavsiye ediyoruz. Düzenlemeler yaparken hata yapmanız durumunda, olduğunuz durumdan daha kötü yerele gidebilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu