Dikkat edin yanınızdan geçen arabayı kimse sürmüyor olabilir. Başlarda gizli bir proje olan Google’ ın sürücüsüz (otomatik veya robot) arabalar artık yasal. Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Eyalet Valisi Jerry Brown, Google ve Toyota tarafından üretilen ve bilgisayarla kontrol edilebilen sürücüsüz arabaların trafiğe çıkmasına izin veren yasayı onayladı. Güvenlik, performans testlerinden geçecek özel robot araçlarda özel koşullar aranıyor. Araçların 5 bin kilometrelik test sürüşlerini kaza yapmadan geçmesi gerekiyor. Bu araçlarda özel plakalar ve aracın sürücüsüz olduğuna dair ikazlar olacak.
Google’ ın parkında yer alan Toyota Prius’ lar şimdiden 300,000 km yol kat etti. Bu mesafeyi ise şehir trafiği, araba dolu otobanlarda ve dağlık yollarda aldı ve bunu sadece çok nadir insan müdahalesiyle tamamladı.
Sürücüsüz arabalar o kadar performanslı ki, trafiğe kapalı alanlarda sizinle yarışabilir. Google’ ın parkında yer alan Toyota Prius’ lar şimdiden 300,000 km yol kat etti. Bu mesafeyi ise şehir trafiği, araba dolu otobanlarda ve dağlık yollarda insan bunları sadece çok nadir insan müdahalesiyle tamamladı. Google’ ın kampüsünde sürücüsüz özel golf arabaları da var. Böylece teknolojinin geleceği sergileniyor.
Stanford Üniversitesi’ nden profesör Sebastian Thrun, projeye danışmanlık yapıyor, ve Google mühendisi Chris Urmson’la projeyi birlikte yürütüyor.
Thrun ve Urmson arabanın nasıl çalıştığını, araçları yayaları ve trafik ışıklarını nasıl algıladığını anlatıyor. Sistemin kalbinin aracın tepesine monte edilen lazer bölgesel tarayıcıda olduğunu belirtiyor. Velodyne 64-ışınlı lazer adı verilen cihaz çevrenin detaylı 3D haritasını çıkarıyor. Araba bu lazer ölçümleriyle beraber gelen yüksek çözünürlüklü haritaları birleştirerek, farklı türden bilgi modellerini birleştirerek, engellerden kaçıyor, trafik kurallarına uyuyor.
Ayrıca araçta başka sensörlerde var. Bunlar; ön ve arka tampona monte edilmiş 4 radar aracın hızlı trafikte etrafını görmesini sağlıyor, dikiz aynasına yerleştiren kamera ise trafik ışıklarını algılıyor, GPS başlangıç ölçümlerini yaparak tekerlekteki kodlayıcı aracın konumunu ve hareketlerini izlemeye yarıyor.
Google’ ın yaklaşımına ilişkin özellikle iki şey göze çarpıyor. İlk olarak, yolların ve arazinin oldukça detaylı haritası sayesinde aracın tam konumunu bilmek mümkün. GPS temelli teknolojiler sayesinde konumda sadece birkaç metre hata oluyor en fazla.
İkincisi ise, sürücüsüz arabalara yol testine gitmeden önce Google mühendisleri tarafında birkaç kez sürülerek çevre hakkında detaylı bilgi toplanıyor. Araç otomatik sürüşe geçtiğinde, alınan veriler önceden kaydedilen verilerle kaydedilerek, yayalar ve çevrede sabit olan nesneler(direkler, posta kutuları gibi) arasında ayırım yapıyor.
Yukarıdaki videoda gösterdiği gibi belli bir noktaya gelen araç kavşakta duruyor. Yeşil ışık yanınca geçiyor, sonra sola dönüyor ama yayalar geçiyor. Problem yok, yayalara yol veriyor hatta, son dakikada geçmeye karar veren adama da yol veriyor.
Bazende sürücüsüz arabalar daha agresif olabiliyor. Örneğin kavşağa geldiğinde, trafik ve yol kurallarına uygun bir şekilde öteki araçlar karşılık vermiyorsa onları niyetini biraz gösteriyor. Bu tarzdan bir davranışı programlamadan, robot arabanın gerçek dünyada gitmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor.
Aslında, bunları yaparken Google mühendisleri baya bir eğleniyor.
Aslında proje gerçekten çok önemli. Bu arabalar sayesinde arabalar yollardaki boşlukların % 80 ile % 90’ ını kullanarak, hızlı konvoylar halinde gidebilirler. Ayrıca insanlardan daha hızlı tepki verdiklerinden, kazalar kaçınmak ve binlerce hayat kurtarmak mümkün.
Aslında Google mühendisleri şimdiden geleceği yaşıyorlar. Örneğin arabaya mı ihtiyacınız var sadece akıllı telefonunuza bir dokunun yeter. Sonra oturun ve arabanızı bekleyin. Araba GPS’ den yerinizi tespit edip kapınıza kadar gelecektir.
Caddy Beta adlı konseptte paylaşımlı arabalar gösteriliyor. Golf arabalarını yönetmek, Prius’ ları kullanmaktan daha kolay.Çünkü golf arabaları Prius’un içindeki karmaşık bilgisayarları içermiyor. Ayrıca golf arabaları birbiriyle haberleşerek birbirlerinin konumundan ve trafik akışından haberdar olabilir.
Artık Kaliforniya eyaletinde robot arabalar görmek mümkün. Ulaşım böylece gerçekten hızlanacak ve bilgisayar kontrolleri sayesinde benzin ve enerji tüketimi azalacak. Ayrıca araba kullanmayı bilmeyenlerde artık arabalarına atlayıp istedikleri yere gidebilecekler.
Bununla beraber Türkiye’ de hibrit ve elektrikli araçlar oldukça az. En son geçen benzine yapılan zamlardan sonra herkesin bu çeşit alternatifleri düşünmeye başladığını biliyoruz. Elektrikli arabalar artık Amerika ve Avrupa’ da çok yaygın. Hatta bazı eyaletlerde güneş enerjisi panelleri sayesinde temiz ve bedava elektrikle arabalar nerdeyse sıfır maliyetle kullanılıyor. Teknoloji ve bilimin oldukça ilerlediği günümüzde umarım bir gün biz de Avrupa ve Amerika’ nın teknolojisine yetişiriz. Türkiye artık teknoloji bağımlısı değil teknoloji üreten bir ülke olmak zorundadır.
Kaynak: http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/artificial-intelligence/how-google-self-driving-car-works
2 Yorum