Sorting by

×
BilgisayarBilimElektronikMakalelerMühendislikTeknoloji HaberTıp ve Sağlık

Beyne Bağlanan Nöro Tanecik Sensörler Sayesinde Engelli İnsanlar Bir Gün Yürüyebilecek

Sadece bir tuz taneciği boyutunda nöro-tanecik(neurograin) sensör teknolojisi sayesinde, engelli insanların hareket kabiliyetini geri kazanması sağlanabilir. Rhode Island Brown Üniversitesi’nden bilim insanlarının 4 yıl önce geliştirmeye başladığı yeni sensör teknolojisi sayesinde, beyindeki nöronlar daha iyi kapsanarak, normal elektrotlara kıyasla daha yüksek çözünürlük sağlanacak.

Kaybedilen yeteneklerin geri kazanılmasında beyin-bilgisayar arayüzleri (brain-computer interfaces -BCIs) büyük umut vadediyor. İşte yeni geliştirilen bu minik sensörler sayesinde, beyin implantlarından daha fazla verim alınabilir.   

Normalde eski tip beyin-bilgisayar arayüzü elektrotları çok büyük olduğundan ancak birkaç yüz nöronu simüle edebiliyor. İnsan beyninde yaklaşık 86 milyar nöron bulunduğu düşünülürse, sensör sayısının ne kadar az olduğunu görüyorsunuz.

Yeni geliştirilen tuz taneciği büyüklüğündeki sensörler, hastanın kafatasına tutturulan kablosuz bir elektronik yamayla elektrik veriliyor. Bu yama sayesinde sensörlerden gelen elektrik sinyalleri iletiliyor. Ayrıca bu yamanın onlara sinyal gönderme kabiliyeti de olduğundan en uçtaki nöronlar bile uyarılabiliyor.  

Yapılan son denemelerde sıçanların serebral korteksine 48 nöro-tanecik bağlandı. Sensörler çalıştığında hem beynin anlık beyin aktivitesi kaydediliyor hem de özel bölgelerdeki korteks uyarılıyor.  

Mevcut beyin-bilgisayar arayüzü için 770 nöro-tanecikten oluşan bir ağ kullanılması gerektiği söyleniyor. Araştırmacılar bir gün binlerce sensörden oluşacak bir ağ ile nöral görüntüleme ve nöro-stimülasyonun mümkün olabileceğini vurguluyor.

“Umut ediyoruz gelecekte bu sistemin daha da geliştirerek beynin derinliklerine bakabileceğimizi ve ağır yaralanan insanlar için yeni tedaviler geliştirebileceğimizi umuyoruz”,diyor Brown Üniversitesi’nden kıdemli yazar Prof. Arto Nurmikko

Makale Nature Electronics dergisinde yayınlandı .

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu