Sorting by

×
Bilim-Kurgu SinemaFizikGenelÜtopyaVideobilim

TETİKÇİLER “LOOPER” TARZI ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

şangay

Zamanda yolculuk gerçekten bir bilim kurgu klasiği artık , son çıkan filmlerden biri olan LOOPER “TETİKÇİLER” ‘ de zaman yolculuğu alışılanın aksine oldukça farklı işleniyor.

Gelecekteyiz sene 2072.  Zamanda arasında yolculuk gerçek olmuş, ama yasa dışı olarak karaborsacıların eline düşmüştür. Teknolojiyi elinde tutanlar ne zaman birinden kurtulmak isterlerse onu 30 yıl geriye, 2042’ye göndererek “Looper” adı verilen bir grup suikastçıya öldürmesi için “paketler”. Bu grupta yer alan suikastçılardan biri olan Joe için 2042’de zengin hayatı gayet yolunda gitmektedir; ta ki karşısına öldürmesi için 2072’den gelen yaşlı Joe çıkıncaya kadar…

Rian Johnson’ın yazıp yönettiği bilimkurgu aksiyonunun başrollerini Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis ve Emily Blunt paylaşıyor. Yapımcılar ise Ram Bergman ve James D. Stern.

Aslında günümüzdeki son gelişmeler göz önüne alındığında, zamanda yolculuk geçmişe nazaran daha olası gözüküyor.

Looper yani Tetikçiler ‘ in yıldızı olan Joe rolündeki, Gordon-Levitt zamanda geri gönderilenleri temizleyen bir tetikçi. Her şey Joe’ nun kendisinin gelecekteki halini öldürmesi için (Bruce Willis) yollanmasıyla değişiyor.  Tristar Pictures yapımı olan film 12 Ekim 2012’ de Türkiye’ de gösterime girdi.

Filmde zamanda yolculuk mafyanın eline düşüyor ve kötü amaçlarla kullanılıyor. Peki gerçek hayatta bu mümkün mü?

“ Aslında fizik yasaları açısından  gerçekten zamanın akış hızını değiştirmek mümkün. Aslında pek çok fizikçinin fikrine göre, geleceğe gitmek mümkün fakat geçmişe dönmek problem teşkil ediyor” diyor MIT (Massachusetts Institute Of Technology ) Teorik Fizik Merkezi Direktörü Edward Farhi.

Zamanda yolculuğun kökleri Einstein’ ın genel görelelik(rölativite) teorisine dayanmakla birlikte, zaman geçitinde ne hızla yol aldığınıza da bağlı. Zamanda ne kadar hızlı gittiğinizde zaman daha yavaşlamış görünecek, öyleki, çok hızlı bir uzay gemisinden yolculuk yapan bir kişinin 2 hafta süresi dünyadaki insanlara göre 20 yıl gelebilir.

 

Bu açıdan bakıldığından, zamanda yolculuk yapmak isteyen bir kişi  sadece yeterince hızlı giden bir mekiğe binerek biraz zaman öldürebilir.

Farhi Einstein’ ın zamanın akışının sabit şey olmadığını kavramasının oldukça büyük bir şey olduğun belirtiyor.

Buna rağmen, bu tarzda bir manipülasyon sadece zamanda ileri gitme hızını etkileyebilir. Hızınız ne olursa olsun bu sadece zamanda ileri gitmenizi sağlar, geçmişe gitmek bilim adamlarının halen nasıl olacağını belirleyemedikleri bir şey.

Bazı  tuhaf çözüm yolları Einstein’ ın denklerine bazı öneriler getirerek  zamanda geriye gitmenin mümkün olabileceğini gösterse de, evrenin tüm kütlesinin yarısı kadar bir enerji gerektiriyor ve bu proseste tüm evren yok olabiliyor.

Bilim geçmişe yolculuk için bazı metotlar sunsa bile, halen paradokslar oldukça büyük sorun teşkil ediyor.

“ Eğer geçmişte gidip, ebeveynlerinizin bir araya gelmesini engellerseniz (aynı geleceğe dönüş 1 ’ deki gibi), bazı insanlar bu durumda her şeyin biteceğini düşünüyor,” diyor Farhi.

Halen fizik iki yönde de zaman yolculuğunu engellemiyor, kapı gelecek çözümler için açık.

“ Zaman yolculuğunun olasılıksız olduğunu kesin olarak belirten ya da mantıksal paradokslara neden olup, evrenin çökmesine neden olacağını belirten bir teorem bilmiyorum, ” diyor Farhi.

Kaynak :

http://www.msnbc.msn.com/id/49212676/ns/technology_and_science-science/t/looper-like-time-travel-possible-scientists-say-maybe/#.UHqwsm8mSuk

http://www.beyazperde.com/filmler/film-139291/

http://www.imdb.com/title/tt1276104/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Zaman yolculuğunun olasılıksız olduğunu kesin olarak belirten ya da mantıksal paradokslara neden olup, evrenin çökmesine neden olacağını söyleyenler komplo teorilerinden etkilenmişler. Hangi fizik bilgini söylemiş. Ve bu savlamalar hangi lisanslı bilim dergisinde yayınlanmış. Bu arkadaşlar Nibiru Gezegenini bekleyenler olmasın sakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu