İsveç KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nden Muhammet Toprak ve ekibi, düşük sıcaklık ısısından elektrik üretebilen termoelektrik mürekkep geliştirdi. Geliştirilen bu mürekkebin başlangıç olarak giyilebilir elektronikler ve nesnelerin interneti gibi düşük güçlü uygulamalarda kullanılması hedefleniyor.
ACS Applied Materials & Interfaces dergisinde yayınlanan araştırmada geliştirilen termoelektrik kaplamayla kaplanan cihazların 100 C dereceden düşük sıcaklıklarda enerji üretilebileceği belirtiliyor.
Termoelektrik malzemeler sayesinde ısıdan elektrik elde edilebiliyor. Termoelektrik cihazlar ısıyı yakalayarak, aynı cihazda veya diğer cihazlarda kullanılmak üzere güce dönüştürür.
Termoelektrik malzemeler ısıtıldıklarında yükleri(elektron) sıcak uçtan, soğuk uca doğru hareket ettirerek elektrik akımı oluştururlar. Buradaki zorluklardan biri büyük alanlara uygulanan malzemelerde performans kaybetmeden termal iletkenlik ve direnci kontrol etmektir.
KTH’dan malzeme kimyasından Prof. Muhammet Toprak ve araştırma ekibi oda sıcaklığında çalışan hibrit termoelektrik malzemelere odaklandı. Katı hal yarıiletkenlerle, polimerler gibi esnek materyallerin birleştirilmesiyle mürekkep üretildi.
Prof. Toprak, kaplamanın ısıyı yayan herhangi bir yüzeye uygulanarak elektrik enerjisi üretebileceğini söylüyor. Ayrıca bu araştırmayla hibrit termoelektrik malzeme tasarımındaki kabiliyetler ve sınırlar anlaşılabilir.
“Elde edilen sonuçlar sayesinde termoelektrik kaplamaları büyük ölçekte üretmenin düşük maliyetli ve sürdürülebilir yeni bir yolu bulunabilir. Kısa bu icadın IoT ve diğer düşük güçlü uygulamalarda etki yaratması bekleniyor. Ayrıca bu kaplama giyilebilir elektroniklerde pillerin yerini alabilir,” diyor Prof. Toprak .
“Uzun vadede, daha sürdürülebilir inorganik termoelektrik malzeme bileşimlerinin ve selüloz ve lignoselüloz (bitkisel madde) gibi sürdürülebilir biyopolimerlerin kullanılmasıyla, bu teknolojinin geniş alanlarda kullanılması, ısı verimi için termoelektrik teknolojisinin adaptasyonunu etkileyecektir. Bu adaptasyon yeşil teknolojiye geçiş için tamamlayıcı bir araç olarak enerji eldesine güç verecektir.
Prof. Muhammet Toprak ve ekibini çalışmasından dolayı kutlarız.
Kaynak: https://techxplore.com/news/2022-06-ink-coating-enable-devices-powered.html
Referans: José F. Serrano-Claumarchirant et al, Thermoelectric Inks and Power Factor Tunability in Hybrid Films through All Solution Process, ACS Applied Materials & Interfaces (2022). DOI: 10.1021/acsami.1c24392
Bir ülke de bilim ve teknolojik gelişmeyi ön plana çıkarmak için o ülke de, siyasetin de bilim ve teknolojiye desteğinin en üst seviye de olması gerekir, İsveç güzel bir örnek, Toprak ve ekibini ben de kutluyorum.