Sorting by

×
BilgisayarBilimsel GelişmeElektronikMakalelerÜtopyaVideobilim

Terminatör T -1000’e Bir Adım Daha Yaklaşıldı : Sıvı Metal Geleceğin Elektroniklerini Değiştirecek

Size sıvı metalden şekilden şekile giren korkunç bir  Terminatör T-1000’i yapmaya bir adım yaklaştığımızı söylesem ne derdiniz? RMIT Üniversitesi’nden bilim insanları şekil değiştiren sıvı metaller üzerinde öncü çalışmalar yapıyorlar. Araştırmacılar katı elektroniklerden bir adım öteye giderek esnek ve yeniden konfigüre edilebilir akışkan elektronik devre sistemleri üzerinde çalışıyorlar.




Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar gibi modern elektronik teknolojileri temel olarak katı hal bileşenlerinden oluşan devreler, metalik plakalar ve yarı iletkenler içerir.

Fakat araştırmacılar tümüyle elastik bileşenlerden oluşan elektronik bileşenler hayal ediyorlar, aynı yaşayan hücreler gibi otomatik olarak hareket eden ve birbiriyle iletişim kuran bileşenler…

Sıvı metaller galyum içeren toksik olmayan bileşenlerden oluşuyor ve bu hayali gerçekleştirmek için en çok başvurulan yöntemlerden biridir. İnanılmaz işlenebilir olmasının yanında, bu sıvı metal damlaları çok iletken bir metalik çekirdeğe ve atomik açıdan ince yarı iletken bir kabuğa sahiptir ki, bu elektronik devreleri yapmak için yeterli görünüyor.

Prof. Kourosh Kalantar-zadeh ve RMIT Mühendislik Okulu’ndan grubu sıvı metalleri otonom hale getirmek için ilk olarak sıvı metal damlaları suya daldırdı.

“İyonik bileşenler barındıran diğer bir sıvıya metal damlacıkları koyarak, simetrinin kırılması sağlanarak, bunların üç boyutta serbestçe hareketi sağlanabilir. Fakat uzun süredir sıvı metalin çevresindeki sıvıyla nasıl etkileştiğine dair esası anlayamamıştık,” diyor Prof.  Kalantar-zadeh

“Asit, baz ve tuz bileşenlerin derişimini (sudaki) ayarladıktan sonra etkiyi araştırdık. Suyun kimyasıyla basit bir şekilde oynadıktan sonra , metal damlacıkların hareketini ve şeklini değiştirebiliyoruz. Dışarıdan mekanik, elektronik veya optik bir uyarana ihtiyaç duymuyoruz.”

“Bu keşfi kullanarak, nesneleri hareket ettirebilir, anahtarları veya pompaları otomatik çalıştırabiliriz. Bunlar etraflarını saran sıvılar sayesinde, kendi kendine giden sıvı metallerle sağlanabiliyor.”

Araştırmanın sıvı elektronik  kullanılması ile 3D elektronik ekranlar ve bileşenlerin yaratılmasını ve yüzen elektroniklerin üretilmesine imkan sağlayacaktır.

“Günün birinde bu keşfin temellerini kullanarak, 3D sıvı metal Terminatör T-1000 gibi bir robotun daha iyi programlanmış hali mümkün olabilir, “diyor Kalantar-zadeh.

Nature Communications’nda yayınlanan bu araştırmanın akıllı mühendislik çözümleri ve biyotıp gibi alanlarda potansiyel uygulamaları olacağı düşünülüyor.

Araştırmada ilk yazar Dr Ali Zavabeti, sıvı metallerin nasıl hareket edip, açıldığına dair koşulları detaylandırarak, yüzeylerdeki sıvının nasıl etrafta hareket ettiğini ve sonuç olarak farklı akışlara sahip olabileceğini gösterdi.

Bu araştırma sıvı metal damlacıklarda elektrik yüklerinin nasıl toplanarak, oksit deriyle birlikte nasıl manipüle edilip kullanılabileceğini gösteriyor.

Kaynak : http://www.rmit.edu.au/news/all-news/2016/august/liquid-metals-propel-future-electronics

Referans:

  1. Ali Zavabeti, Torben Daeneke, Adam F. Chrimes, Anthony P. O’Mullane, Jian Zhen Ou, Arnan Mitchell, Khashayar Khoshmanesh, Kourosh Kalantar-zadeh. Ionic imbalance induced self-propulsion of liquid metals. Nature Communications, 2016; 7: 12402 DOI:10.1038/ncomms12402

[cite]

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu