Sorting by

×
KimyaMakaleler

Terminatör Plastik Kesilse de Oda Sıcaklığında Kendi Kendine Birleşebiliyor

terminatör plastik

CIDETEC‘nden ( Elektrokimyasal Teknolojiler Merkezi) bilim insanları oda sıcaklığında kendi kendini onaran ilk plastiği (polimer) üretti. Hiçbir katalizör ya da yapıştırıcı kullanmadan kendi kendine birleşen polimer arabalarda, evlerde ve elektrikli aletlerde toleransı arttırmak için kullanılabilecek. Terminatör 2 filminden ilham alınarak terminatör plastik de denilen polimer aynı filmdeki gibi kesilip tekrar yan yana geldiğinde 2 saat içinde tümüyle eski haline geliyor.

Polimerlerdeki çapraz bağlar sayesinde farklı polimer zincirleri birbirine yapışabiliyor. Fakat normalde bu bağların birbirine yapışması için ışık, basınç veya pH değişimi gibi bir etken gerekiyor.

İşte Ibon Odriozola ve meslektaşları tarafından geliştirilen bu yumuşak polimer (poli-üretan) ağı , aromatik disülfitlerin metatez reaksiyonu için kaldıraç görevi görüyor.  Bu sayede oda sıcaklığında kovalent bağlar oluşarak, polimer herhangi bir enerji kaynağına maruz kalmadan iyileşiyor.

Bıçakla kesildikten sadece 2 saat sonra % 97 oranında iyileşme gösteren polimer etkileyici bir performans sergiliyor.

Bu polimer ticari yapıştırıcılar ve sızdırmazlık önleyicilerle benzerlik taşıdığından bu gibi malzemelerin ömürlerini arttırmak için de kullanılabilir. Şimdilik yumuşak olan bileşiğin daha sert versiyonunu üretmek için bilim insanları yeniden odaklandı.

Araştırma Material Horizons dergisinde yayınlandı. Bilim insanları hiç bir enerji kaynağı olmadan oda sıcaklığında kendini onaran terminatör plastik için,  şimdiye kadar geliştirilen en sıra dışı plastiklerden biri olduğunu söylüyorlar.

Videoda terminatör plastiğin nasıl iyileştiğini görebilirsiniz.

Kaynak : http://www.rsc.org/chemistryworld/2013/09/polymer-regenerates-elastomer-heals-independently

kendi kendine iyileşen plastik terminatör-gerçek bilim

 

Referanslar  :

  1. A Rekondo et alMater. Horiz., 2014, DOI: 10.1039/c3mh00061c
  2. R Martín, Chem. Commun., 2012, 48, 8255 (DOI: 10.1039/c2cc32030d)

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu