Sorting by

×
MakalelerPsikoloji

Tek Bir Soruyla Narsist Kişiler Belirlenebilir

narsist

Bilim adamları,narsist(narsisist) insanları tanımlayan yeni bir metot geliştirdiler ve bu metodu doğruladılar.  Her yaştan 2200’den fazla insanın katıldığı 11 deneyde,araştırmacılar şu soruyu olarak sorduklarında narsist insanları güvenilir bir şekilde tanımlayabildiklerini buldular.(not da dahil) Şu ifadeye ne ölçüde katılıyorsunuz:”Ben narsisistim.“(Not:Narsisist kelimesi egoist, kendisine odaklanan, kendisini beğenmiş demektir.) Katılımcılar kendilerini 1(beni ifade etmiyor)’den 7(tam anlamıyla beni ifade ediyor)’ye kadar bir skalada derecelendirdiler .

Sonuçlar insanların verdikleri cevaplar,sıklıkla kullanılan Narsist Kimlik Envanteri(NPI) de dahil olmak üzere pek çok doğrulanmış narsisizm ölçekleri ile yakından ilişki içinde olduğunu gösterdi.

Araştırmacıların Tek Maddelik Narsisizm Ölçeği(SINS) adını verdikleri yeni ankette yalnızca bir soru varken NPI’de cevaplanması gereken 40 soru vardır.

Ohia Eyalet Üniveristesi’nde iletişim ve psikoloji profesörü ve çalışmanın ortak yazarı Brad Bushman,”Diğer insanlardan daha fazla narsist olduğunu kabul etmeye istekli insanlar muhtemelen gerçekten de daha fazla narsisttirler.”dedi. “Narsisist insanların hemen hemen gerçeklerden gurur duyarlar.Onlara sorabilirsiniz çünkü narsisizmi negatif bir özellik olarak görmezler.Diğer insanlardan daha üstün olduklarına inanırlar ve bunu herkesin içinde söylemekten çekinmezler.” Bushman çalışmayı İndiana Üniversitesi Lilly Ailesi Filantrofi bölümünden(eski Michigan Üniversite) Sara Kontrath ve Gettysburg Koleji’nden Brian Meier ile beraber yürüttüler.Sonuçlar PLOS ONE dergisinde yayımlandı.

“Narsisizmi anlamak ,bireysel olarak bir narsisistin yaşamı üzerindeki etkilerin de ötesinde bir genişleme hususunda toplum için pek çok saklı anlamlar içermektedir.”dedi Konrath.

“Örneğin,narsist nsanların empati yetenekleri kısıtlıdır ve empati,para bağışlamak veya organizasyonlara zaman ayırmak gibi hayırsever davranışların anahtar bir motivatörüdür.” “Sonuçta narsisizm toplum ve bireyler için problemli bir durumdur.Neredeyse mükemmel olduklarını düşünen  insanlar kendilerini geliştirmeye çalışmazlar.”diye konuştu Bushman.

“Ve narsisizm toplum için kötüdür çünkü yalnızca kendilerini ve kendi çıkarlarını düşünen insanlar diğer insanlara daha az yardımcı olurlar.”

Bushman,SINS uzun narsisizm anketleri için bir yedek olmamalı diye vurguladı.NPI  ve diğer araçlar araştırmacılara bir kişinin narsisizmin hangi formuna sahip olduğu gibi daha detaylı bilgiler sağlayabilir.

“Ama bizim tek maddelik ölçeğimiz,insanların sorulara yanıt verirken yorulduğu,dikkatinin dağıldığı ve muhtemelen anketi tamamladıktan sonra kaydını sildirdiği uzun anketler için yararlı olabilir.”dedi Bushman. SINS ölçeğinde bir kişinin tek bir soruya cevap vermesi 20 sn sürerse 40 soruluk NPI’yı cevaplamak için 13.3 dk gerekecektir.

“Eğer katılımcıların pek çok farklı anket araçları ve cevaplanması gereken diğer sorulardan oluşan uzun bir liste varsa bu bütük bir farklılıktır.”dedi

11 farklı deney SINS’in geçerliliğini saptamak için  bir grup farklı yaklaşım getirdi.Diğerleri Amerikan erişkinlerinin çevrim içi panellerini isterken bazıları ise  üniversite öğrencilerini kullandı.

Bir araştırmada SINS’in narsisizmin farklı komponentlerini(kibir,teşhircilik,istismarcılık,uzman olmak,üstünlük,özgüven ve yetki verme) ölçen NPI’nın 7 alt ölçeğinin her biri ile olumlu yönde ilişkili olduğunu tespit edildi.

Diğer bir çalışmada ise katılımcıların ayrı ayrı 11 gün test edildiklerinde SINS’ten benzer puanlar almaya meyilli oldukları tespit edildi.Bir deney geçenlerde yapılan narsisizmde yüksek puan alan insanların yüksek olasılıkla riskli cinsel davranışlara kalkıştığını ve uzun süreli bağlılıkla devam eden romantik bir ilişkiye zorlukla devam ettirdiklerini gösteren bir çalışmayı yineledi.

SINS’teki narsisizmde yüksek puan alan insanların hem pozitif hem de negatif sonlanmaya sahiptirler,dedi Bushman.Bu insanlar daha fazla pozitif duygu,daha fazla dışa dönüklük ve değeri az da olsa daha düşük depresyon bildirmişlerdir.

Ama yine bu insanlar daha az uzlaşmacılık ve daha fazla öfke,utanma,suçluluk duygusu ve korku bildirmişlerdir.Tüm bunlara ek olarak,SINS’ten yüksek puan alanlar bireyler arası diğer insanlarla fakir bir iletişime sahip olmak  ve egoları tehdit altında olduğunda daha az sosyal davranışta bulunma gibi negatif sonlanmalar gösterdiler.

SINS’in avantajları diğer ölçümlerle karşılaştırıldığında SINS narsisistleri kolaylıkla  tanımlama konusunda araştırmacılara yol göstermektedir, dedi Bushman.

“Bizler tüm durumlarda SINS’in diğer narsisizm envanterleri için bir yineleme olmadığını düşünüyoruz,ama SINS bir zamana ve yere sahip.”diye ekledi Bushman.

Araştırma John Templeton Vakfı tarafından sağlanan ödenek sayesinde gerçekleşmiştir.

Hikayenin kaynağı:Ohio Eyalet Üniversitesi’ndeki dökümanlar materyal olarak kullanıldı.Orjinal makale  Jeff Grabmeier tarafından yazıldı.Not:Materyaller içerik ve uzunluk açısından düzenlendi.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140805150645.htm

Dergi referansı:

  1. Sara Konrath, Brian P. Meier, Brad J. Bushman. Development and Validation of the Single Item Narcissism Scale (SINS). PLoS ONE, 2014; 9 (8): e103469 DOI:10.1371/journal.pone.0103469

 

Daha Fazla Göster

Gökhan Bahtiyar

1989 Bulgaristan'ın Kırcali şehrinde dünyaya gözlerimi açtım.Ailemin zorunlu göç sebebiyle 1990 yılında Türkiye'ye göç etmesiyle İzmir'de yaşamaya başladım.2007 yılında İzmir Atatürk Lisesi'nden ve akabinde 2013 yılında da Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden başarıyla mezun oldum. İzmir Kâtip çelebi üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri'de ihtisas yapmaya hak kazandım.Çok sevdiğim tıbbın bilinmezlerle dolu psikiyatri alanındaki son gelişmeleri sizlerle paylaşmaktan onur duyacağım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu