Southern Danimarka Üniversitesi’nden bilim insanları çok küçük bir alana büyük miktarda oksijen depoyabilecek bir madde geliştirdiler. Özel geliştirilen madde sayesinde; oksijen kontrollü olarak salındığından yerden kazanç sağlayacağı için, dalgıçların kullandığı ağır tüplere gerek kalmayabilir.Kobalt elementi üzerinden geliştirilen organik bir madde sayesinde , oksijen absorbsiyonu(emilimi) hızla değişiyor. “Yeni madde sayesinde geri dönen oksijenle reaksiyona girmediğinden ve hatta bu oksijeni seçici kemisorptif prosesle seçicilik kazandığından oldukça büyük önem teşkil ediyor. Bu madde sanki yapay bir hemoglobin gibi işleyerek, oksijeni depoluyor, saklıyor ve aktarıyor, ” diyor Southern Danimarka Üniversitesi’nden Prof. Christine McKenzie .
Maddenin değişken yapısına bağlı olarak farklı hızlarda oksijen bağlanması ve salınması sağlayabiliyor. Bu sayede yakıt hücrelerindeki oksijen ihtiyacı düzenlenebilir ya da yüz maskelerindeki tabakalar bu maddeden yapılarak, kişinin doğrudan havadan saf oksijen alması sağlanarak ekipman ihtiyacı ortadan kalkabilir.
Asıl ilginç olan ise bu sayede dalgıçlar için doğrudan sudan oksijen alarak uzun süreler su altında kalmaya yarayacak cihazlar yapılabilir. Böylece su altı hava tanklarına ihtiyaç ortadan kalkabilir. Bu sayede sürekli oksijen tankına ihtiyaç duyan akciğer hastalarında tüp taşıma ihtiyacı ortadan kalkabilir. Yani dalgıçlar bu sayede sudan nefes almayacak yetecek kadar oksijeni sağlayarak aynı balıklar gibi adapte olabilir.
X-Ray difraksiyon teknikleri kullanarak materyalin dizilimi araştırıldığında, materyal oksijenle dolduğunda oksijen materyal az ısıtılarak veya vakumla oksijenin geri alınabildiği anlaşıldı. Bu devrimsel buluşun yapay fotosentez alanında da kullanılabileceği belirtiliyor. Şimdilik ticari kullanım için bir üründen bahsedilmiyor. Araştırma ünlü kimya dergisi the Royal Society of Chemistry, Chemical Science’da yayınlandı.
Kaynak : Gizmag
Araştırma Referansı :
Oxygen chemisorption/desorption in a reversible single-crystal-to-single-crystal transformation
DOI: 10.1039/C4SC01636J
Received 03 Jun 2014, Accepted 11 Jul 2014
First published online 23 Jul 2014
Böyle seyleri anca zaten yabancilar yapar bizim türkler işe yaramiyor