Sorting by

×
BilimBilimsel GelişmeFizikGenelHaberlerNanoteknolojiÜtopya

YÜKSEK SICAKLIK SÜPERİLETKENLERİNİN IŞIKLA KONTROLÜ MÜMKÜN

İnsanlar genelde bir probleme takıldıklarında ona ışık tutmaktan bahsederler.  Yüksek sıcaklık süper iletkenlerinin yaratılıp, kontrol edilmeleri onlarca yıldır problem olmuştur. Bugün, Yoram Dagan Tel Aviv Üniversitesi’ nden Fizik ve Merkez  Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü’ nde profesör, süperiletkenlere normal ışık tutarak özelliklerini kontrol etmeyi başararak bir devrim yarattı.

Süperiletkenler sanki sihirli malzemelere benziyor. Bakır,gümüş gibi madde soğutulduğunda elektrik iletkenlikleri artıyor. Bakır bir kabloyu mutlak sıfıra (0° K, −273.15° C, −459.67° F) kadar soğutursak elektrik direnci çok düşer ama halen biraz dirence sahip olur. Fakat süperiletkenlerde bu farklı. Eğer süperiletken kritik sıcaklığının altına kadar soğutulursa, direnci aniden kayboluyor. Tam olarak sıfırlanıyor. Bunun manası ise, süperiletken materyal elektrik akımını tekrar tekrar kendi içinde iletebilir.

 

 

Bu nedenle bu malzeme mühendisler için oldukça kullanışlı bir materyal. Bu keşif 20 yüzyılın başlarında, magley(manyetik olarak havada giden) trenlerinde ve parçacık hızlandırıcılarında ve EMAR tarayıcılarında kullanılıyordu. Ayrıca pek çok alanda uygulama alanı buldu. Fakat çoğu süper iletken sıvı helyumla mutlak sıfırın 5 derece üstüne kadar soğutulmak zorunda. Bu nedenle kullanımları ve kontrolleri oldukça zor.

 

Yüksek sıcaklık süperiletkenleri ise 1980’lerde keşfedildi. Daha ekonomik ve daha geniş uygulama alanı olacağı düşünülüyordu. Maalesef, yüksek sıcaklık olarak bahsedilen sıcaklık sıvı azot tarafından sağlanan, -196 C . Pek çok problem halen devam ediyordu. Profesör Dagan ise yüksek sıcaklık süperiletkenlerini ışıkla kontrol ederek onları ters bile çevirmeyi başardı.

Genelde yüksek sıcaklık süperiletkenleri kimyasal dopingle, karışık bir prosesle elde ediliyor. Dagan ve ekibi daha basit bir yaklaşım seçerek, süperiletken filmi bir molekül kalınlığında organik bir malzemeyle kapladı. 50 nm kalınlığındaki tabakaya ışık tutulduğunda kaplamadaki moleküller şekil değiştirerek süperiletkenin özelliklerini değiştiriyor.

Bu uygulamanın şimdilik uçan arabalarda kullanılamayacağı fakat ek güç kullanmadan sonsuz bilgi depolamaya yarayabileyeceği belirtiliyor.

Araştırma Angewandte Chemie   ve Nature Nanotechnology‘ de yayınlandı.

Kaynak: http://www.gizmag.com/light-superconductor/23917/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu