UC Irvine’ den bilimadamları bir grup özel insan üzerinde yaptığı testlerde bu insanların beyinsel ve mental faaliyetlerinde normal insanlara göre belirgin farklar olduğunu gördü. Bu insanlar 10 yaşından beri hayatlarının her anını kolayca hatırlayabiliyor.
Süper otobiyografik hafıza fenomeni ilk olarak 2006′ da Nörobiyolojist James McGaugh ve meslektaşlarının “AJ” adıyla tanımladığı kadının CBS kanalının 60 dakika programında ve yüzlerce gazetede yayınlandı. Yeni yayın ise Neurobiology of Learning & Memory dergisinin Temmuz sayısında yayınlandı ve neredeyse bir düzine insanın bu sıradışı özelliğe sahip olduğunu belirtiyor.
Kontrol sübjelerinde dokuz farklı beyin üzerinden yapılan testte, beyaz maddenin orta ve ön kısımda daha sağlam bir bağ kurduğu anlaşıldı. Pek çok farkta bu bölgenin otobiyografik hafızayla ilintili olmasından kaynaklanıyor, ” herşeyin nasıl değiştiğini böylece daha kolay tanımlıyoruz” diyor Aurora Leport, UCI Öğrenme ve Hafıza Nörobiyolojisi Merkezi’ nden doktora adayı.
Şaşırtıcı şekilde üstün otobiyografik hafızalı insanlar rutin hafıza testlerinde yüksek skor alamadı. Normalde insan beyini 10 buçuk yaşından sonra toplumla ve özel hayatla yüzleşmeye başlıyor, “ve kendi hayatlarına ait detayları hatırlamakta daha başarılılar,” diyor McGaugh .
“Bunlar pi sayısı gibi uzayıp giden sayıları ezberleyebilen hafıza şampiyonları gibi değil. Bunlara göre neredeyse tam tersi yöndeler, bu nedenle bu hafıza formu diğerlerine göre tümüyle farklı” olarak belirtiyor Leport.
Fakat herhangi bir tarih verildiğinde cevap anında geliyor. O günü hatırlamak için düşünmelerine bile gerek yok. % 99 doğrulukla pek çok tarihi hatırlayabiliyorlar.
Ayrıca yapılan çalışmada bu insanların bir takım opsesif-kompülsif takıntıları olduğunu ve bunun ne gibi bir yararı olduğu bilinmiyor. Bu kişilerin kataloglanmış dergi, video, ayakkabı, pul veya posta kartı gibi büyük kolleksiyonları var.
Araştırmacılar 500’den fazla insanın süper otobiyografik hafızaya sahip olduğunun düşündüğünü bunlardan 33’ünün (11′ i araştırmada geçen) onaylandığını ve 37′ sininde güçlü adaylar olduğu belirtiliyor.
“Bir sonraki adım bu türden bir hafızanın nasıl işlediği, belki genetik belki de moleküler olabilir” diyor LePort.
Referans :
Aurora K.R. LePort, Aaron T. Mattfeld, Heather Dickinson-Anson, James H. Fallon, Craig E.L. Stark, Frithjof Kruggel, Larry Cahill, James L. McGaugh. Behavioral and neuroanatomical investigation of Highly Superior Autobiographical Memory (HSAM). Neurobiology of Learning and Memory, 2012; 98 (1): 78 DOI: 10.1016/j.nlm.2012.05.002
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120730170341.htm
53 yaşıma kadar bundan bahsettiğim herkes tarafından ti’ye alındım. En azından şimdi biliyorum ve mutluyum.