
Terlemeyi vücudunuzu soğutmaya yarayan fizyolojik bir olay gibi düşünülebilir fakat ter izi ve kokusu hiç de hoş olmayabilir. Singapur National Üniversitesi’nden teri çok daha iyi bir şekilde emebilen ve hatta bu teri kullanarak giyilebilir elektroniklere güç verebilen yeni bir film geliştirdi.
Terlediğimizde vücudumuzda biriken ter buharlaşarak, ısı transferiyle soğumamıza neden olur. İşte yeni geliştirilen film bu prosesi hızlandırmak için tasarlandı. Bu sayede 6 kat daha hızlı soğuyarak, mevcut malzemelere göre 15 kat daha fazla teri emebiliyor.
Bu film, kobalt klorür ve etanolamin adı verilen, çok etkili su emici iki kimyasaldan oluşuyor. Sonra bu maddeler PTFE(politetrafloroetilen) membranlara yerleştiriliyor. Bu maddenin özelliği su geçirmez, nefes alabilir ve esnek olmasıdır. Ana fikir, son materyali ayakkabı tabanları veya koltukaltı pedlerine yerleştirerek, kullanıcıları sıcak havalarda veya spor yaparken kuru tutabilen bir ürün oluşturmaktı.
Ayrıca filmin birkaç numarası daha var. Nemi absorbladığında önce mavi, sonra mor ve en son pembeye dönüyor. Bu da malzemenin tümüyle dolduğunu gösteren bir indikatör gibi davranmasını sağlıyor. Ayrıca hapsedilen bu su, güneşe konduğunda yeniden salınarak malzemenin kurumasına imkan veriyor. Araştırma ekibi filmin bu işlemi 100 kereye kadar tekrar yapabildiğini ifade ediyor.
Yapılan diğer testte ise hapsedilen bu teri yeni film, elektrolit gibi kullanabiliyor. 8 elektrokimyasal hücre arasında yerleştirildiğinde her hücre yarım Volt üreterek bir ledi yakabilecek kadar enerji sağlıyor. Belki bu voltaj kulağa çok gelmeyebilir fakat bu gelişme sayesinde gelecekte terimiz, giyilebilir elektroniklere enerji sağlamak için kullanılabilir.
Araştırma Nano Energy dergisinde yayınlandı.
Kaynak :https://newatlas.com/materials/absorbent-film-sweat-powered-wearables/