Sorting by

×
BilgisayarNanoteknoloji

Stanford’ta Dünyanın İlk Karbon Nanotüp Bilgisayarı Yapıldı

Stanford Üniversitesi’nden elektrik mühendisleri (IBM dahil) , dünyanın ilk karbon nanotüp bilgisayarını yapmayı başardı. Yeni nesil elektronik bilgisayarlar için yarı iletken materyal olarak düşünülen karbon nanotüpler daha hızlı ve daha tasarruflu çalışıyor ve bunlardan silikon çip üretilebiliyor. Yeni materyal sayesinde daha verimli ve küçük çipler üretilebilecek.

Nanotüpler transistör yapmak için gerçekten eşsiz bir materyal ve silikon materyale bağımlı değiller.  “Bu şimdiye kadar nanotüplerle yapılan en kompleks elektronik devre. Bu alanda pek çok çalışma olsa da, insanlar bu teknolojinin pratikte kullanımından şüphe duyuyor,” diyor araştırmanın yardımcı yazarı Max Shulaker. Araştırma Nature dergisinde yayınlandı.

Hızda ve Enerji Verimliliğinde Artış

Karbon nanotüpler (CNT) sonsuz küçüklükte karbon atomlarından oluşan küçük silindirlerden oluşuyor.  Normal silikon transistörlerle kıyaslandığında, nanotüpler çok küçük olduğundan aynı alana daha fazla nanotüp sıkıştırılabiliyor. Boyuttaki bu değişim ise, yüksek iletkenlik ve on-off kabiliyetinde artış, hızda artış sağlanıyor. Silikon çiplerde Moore kanunundan dolayı her iki yılda bir transistör sayısı ikiye katlanıyor ama 10- 15 yıl sonra limite geliniyor ve transistörlerin artışı duracak.

“Bir çipte milyarlarca transistör içerse de % 2 lik hata büyük probleme yaratabilir”

Shulaker ve meslektaşlarının şimdilik yaptığı bilgisayar oldukça basit sadece 178 transistör içeriyor, basit bir işletim sistemi ile dizilim ve sayma görevlerini yerine getirebiliyor.  Bu noktaya gelmek bile yıllar alsa da halen çözülmesi gereken problemler mevcut. Karbon nanotüpler tahmin edilemez bir şekilde kendi kendine birleşebiliyor , bazı birleşme prosesleri metalik özellikler gösterdiğinden kısa devrelere neden olabiliyor. Nanotüpleri istenilen konuma getirmek için çok çalışmak gerekiyor. Bir çipte milyarlarca transistör olduğundan % 98 doğruluk bile büyük problemlere yol açabilir.

İşte Stanford ekibi bu problemleri çözmek için, metalik nanotüpleri fabrikasyon işleminde buharlaştırarak, nanotüplerdeki yanlış dizilimin önüne geçmeyi planlıyor. Bu metotların ileride endüstriyel olarak uygulanabileceği ve bir gün silikon çiplerle yarışacak hale geleceği düşünülüyor.

Karbon nanotüplerin silikon çiplerle yarışabilecek birkaç teknolojiden biri olduğu ve bir gün belki de Silikon vadisi Karbon vadisi olabileceği belirtiliyor.

 

Kaynak : http://www.theverge.com/2013/9/25/4769658/stanford-scientists-create-worlds-first-carbon-nanotube-computer

Araştırma Referansı :

  1. Max M. Shulaker, Gage Hills, Nishant Patil, Hai Wei, Hong-Yu Chen, H.-S. Philip Wong, Subhasish Mitra. Carbon nanotube computerNature, 2013; 501 (7468): 526 DOI:10.1038/nature12502

karbon nanotüp çip

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu