Sorting by

×
Teknoloji HaberUzay-ZamanVideobilim

Space X Mars’a Gidiş Tarihini 2018’e Aldı, Peki Şansı Var Mı ?

SpaceX 2018’e kadar Mars’a Dragon Kapsülü’nü göndermeyi planladığını açıkladı. Peki Kızıl Ejder Mars’a uçabilecek mi? Zaman çizelgesi oldukça hırslı ama bir o kadar da gerçekci aslında . “Dragon kapsülü en başta tasarlandığından beri, akıllarda her zaman Mars olduğunu söyleyebiliriz, ” diyor NASA’nın Mars görevlerinde çalışmış ve Mars 2020 gezgininde çalışan Arizona State Üniversitesi’nden Jim Bell.

En zor kısım Mars’a gitmek değil, onu yüzey doğru indirmek. İşte bu aşamada NASA’dan biraz yardıma ihtiyaçları olacak. Detayla şimdilik oldukça korkutucu olsa da bu en azından 2011’den beri planlanan bir şey, diyor NASA Ames Merkezi’nden Brian Glass.

“Bu birdenbire ortaya çıkan bir şey değil, bu 2018’e kadar 7 yıllık çabanın eseri olacak.”

İlk Space X “Falcon 9” roketi 2010’da fırlatıldı ve 2012’den beri defalarca Uluslarası Uzay İstasyonu’na kargo taşıma görevini başarıyla gerçekleştirdi.

Mars yolculuğunda geliştirilmiş  Falcon Heavy roketi kullanılacak. Bu roket üç aşamalı  Falcon 9 roketi  ve Dragon 2 kapsülü , yani astronotları ISS’den alacak kapsülü içerecek.

“Eğer Falcon Heavy roketi ve Dragon 2 takvime sadık kalırsa , 2018’de bunu başarabilirler, “ diyor NASA şef teknoloğu Robert Braun. “Eğer bu kısımlar uzarsa 2018 ‘de görev zorlaşır.” Bu iki parça henüz tam olarak test edilmedi. İlk Falcon Heavy roketi bu yılın sonunda, Dragon 2 roketi bu yıl ve gelecek yıl test edilecek.

,



“Dünya’dan Mars’a yörüngesine ulaşmak için yaşanacak zorluklar başarılı bir şekilde yönetilebilir. Benim merak ettiğim , roketi Mars yüzeyine nasıl indirecekleri, işin zor kısmı burada yatıyor,” diyor George Washington Üniversitesi’nden John Logsdon.

İnce atmosferi ve yüksek yerçekimi nedeniyle Mars iniş yapmak için zor bir yer. 900 kg’lık NASA’nın Curiosity ’Merak’ gezginin paraşüt limitini geçtiğinden 7 dakikalık terör adı verilen bir hovercraft inişi gerçekleştirdi. Bu inişin sonunda kızaklarla inmişti.

Dragon 2 kapsülü 6400 kg olacak ki, 7 kat daha ağır bir araç demek. 8 motorla donatılacak araç Ocak ayı’nda test edildi. Space X bu araç için, “ işte Mars inişi için bu anahtar olacak” demişti.

“Bu motorların geri çalıştırılarak iniş yapılacağını varsayıyorum. Belli ki bu bir zorluk,” dedi Logsdon.

mars görevi spacex

Mars Aracı

Neyse ki, Space X, diğer taraftan Mars iniş araçları açısından NASA ile iş yaptığından oldukça şanslı. Space X’ in bu projesinde NASA anlaşma gereği, insansız Dragon 2 uzay aracının Mars’a indirilmesi için teknik destek sağlayacak. Böylece Mars’a giriş, alçalma ve iniş verilerini temin edebilecek.

Ayrıca, Deep Space Network (Derin Uzay Ağı adı verilen radyo teleskoplarından oluşan ağ)  desteği ile uzay aracı ile Mars rotasındayken, iletişim kurulabilecek ve Mars’a yer alan bir uzay aracıyla çarpışması da engellenecek.

“Burada NASA ile Space X arasında bir mücadele olmamalıdır. Bu insanlar ve Mars arasında olmalıdır.  Elbette halen orada bir çekişme var kim ilk ulaşacak diye. Yine bu işe herkes katılmalı, eğer birinin daha iyi bir fikri varsa,muhteşem olur çünkü bu çok zor bir görev,” diyor McDowell.

Eğer SpaceX 2018’deki kalkışı kaçırırsa 2020’ye kadar beklemek zorunda kalabilir, böylece bu bilimsel bir deney düşünmek için yeterli bir süre olmalıdır. Eğer olmazsa 2020, 2022 olacaktır

“Sadece denemeye devam edecekler. Mars’a inmek gibi bir görev düşünüldüğünde bu oldukça doğru bir yaklaşım olsa gerek. 2018’den daha önemli bu duyurunun heyecan veri olmasıdır. Özel bir firmanın kendi başına Mars’a gitmesi duyulmadık bir şey. Bu her açıdan çığır açıcı olacak,” diyor Braun.

Kaynak : NewScientist 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: Space X Mars’a Gidiş Tarihini 2018’e Aldı, Peki Şansı Var Mı ? - Herşeyolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu