Sorting by

×
MühendislikUzay-ZamanVideobilim

Space X Falcon 9 Roketi Mavnaya Başarıyla İnerken Devrildi

spacex

sadece uyarıları oku

Elon Musk’ın Space X Falcon 9 roketi başarılı bir fırlatıştan sonra, üçüncü kez  ek motoru okyanusa indirerek kurtarma çabası aşırı hız nedeniyle yine başarılı olamadı. CRS-6 görevi bünyesinde Dragon kargo gemisini Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ulaştırma ve akabinde yedek itici motorları kurtarma çabası, motorun robot mavnaya inmesi ve sonrasında devrilmesiyle sonuçlandı. Yine de Dragon kapsülü başarıyla uzay istasyonuna yollandı. Pazartesi fırlatılması planlanan roket hava muhalefeti yüzünden ancak dün fırlatılabildi. Space X’e göre problemsiz fırlatılan roketin ilk parçası 3 dakika sonra ayrdıl, ikinci kısmı on dakika sonra, ve güneş paneli açılması ise 12 dakika sonra oldu.

Sonrasında Falcon 9 itici motoru atmosferden geri dönerek “Just Read the Instructions” isimli robot mavnaya hipersonik hızdan yavaşlayarak inme teşebbüsünde bulundu. SpaceX kurucusu ve CEO’su Elon Musk Falcon 9 gönderdiği tweetlerde roketinin başarısız bir iniş gerçekleştirdiğini fakat kalkışın başarılı olduğunu belirtti. Elon Musk , “Dragon kapsülü uzay istasyonuna doğru ilerliyor. Roket robot gemiye indi fakat kurtarılması mümkün değil. Dragon güzel bir iniş yapsa da, aşırı yana hızlanarak iniş sonrası devrildi, ” dedi.

Elon Musk iticilerde yeterli azot kalmadığından roketin dik tutulamadığını ya da iniş ayaklarının açılmamasından dolayı başarısız olduğunu belirtti. Yine de bu sayede daha fazla bilgi edinildi. Bu fırlatışlar Space X ISS’e 12. Ticari görevini gerçekleştirmiş oldu. Dragon kapsülünde 1950 kg malzeme bulunuyor. Bunların içinde uzay giden ilk espresso makinesi ve 40 bilimsel deney için önemli materyaller mevcut. Kargon gemisi uzay istasyonuyla randevusuna iki gün içinde ulaşacak. ISS’de 5 hafta kalacak kapsül sonrasında dünyaya geri yollanarak Güney Kaliforniya sahillerine paraşütle inecek.

dragon kapsülü

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu