Yale Üniversitesi liderliğinde gerçekleştirilen bir çalışmada soğuk algınlığı virüslerinin soğuklarda çok daha fazla replike olduğunu gösterdi. Bu bulgu özellikle kışın, soğuk algınlığına yakalanmamızın sebebinin bu olabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar uzun zamandır, rhinovirüslerin soğuk algınlığına neden olduklarını biliyordu. Yapılan yeni çalışmada bu virüslerin akciğere göre daha soğuk olan burun boşluğunda daha fazla çoğaldıklarını tespit ettiler.
Ancak, bu çalışmada bilim insanlarını etkileyen daha çok bu virüslerin nasıl vücut sıcaklığına göre hareket ettiğidir.
Yale Üniversitesi’nden ve uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip Dr. Iwasaki’nin önderliğinde laboratuvarda bazı çalışmalarda bulundular. Bu çalışmaların temel amacı bağışıklık sisteminin yanıtıyla sıcaklık arasındaki ilişkiyi anlamak üzerine yapılmıştır. Bu çalışmada farelerin nefes yollarındaki hücreler incelenmiştir. Yapılan çalışma göstermiştir ki immün yanıt ile sıcaklık arasında belli bir ilişki yoktur. Sıcaklıktan etkilenen tek şeyin virüsün kendisi olduğu tespit edildi. Bununla birlikte virüsün çoğalmasını etkileyen şeyin sadece sıcaklık olmadığı genetik tabanlı oluşturulan antiviral yanıtların eksikliğinde virüsün daha çok çoğaldığı görüldü.
Iwasaki “Tabi burada sadece virüsün kendisi başrolde değil. Konak hücrelerinde ürettikleri yanıtlarında büyük eksiklikleri var,” diyor.
“Genel olarak insan vücudu daha düşük sıcaklıklarda virüslere yanıt üretirler fakat bir takım genetik tabanlı immün yanıt eksikliği de bu virüslerin düşük sıcaklıklarda daha çok replike olmasını sağlıyor,”olarak ekliyor Iwasaki.
Başka bir deyişle, soğuk algınlığından korunmak ve tedavi için geleneksel olan yöntemlere devam etmeli ve üst solunum yollarımızı sıcak tutmalıyız. Araştırmacılar özellikle çocuklardaki astım hastalığıyla ilgili de immün yanıt ve sıcaklık ilişkisini çözmek istiyorlar. Soğuk algınlığı büyük bir sorun değil iken çocuklardaki astım çok daha büyük sorunlara yol açabiliyor.
Bilim insanları tarafından gelecek araştırmada astıma neden olan rinovirüsler ve indüklenen astım konusu üzerinde durulması gerekliliği belirtiliyor.
Bu çalışma PNAS’ta (Ulusal Bilimler Akademisi) yayınlandı.
KAYNAK:
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150105170014.htm
ARAŞTIRMA REFERANSI:
Ellen F. Foxman, James A. Storer, Megan E. Fitzgerald, Bethany R. Wasik, Lin Hou, Hongyu Zhao, Paul E. Turner, Anna Marie Pyle, and Akiko Iwasaki. Temperature-dependent innate defense against the common cold virus limits viral replication at warm temperature in mouse airway cells. PNAS, January 5, 2015 DOI: 10.1073/pnas.1411030112
2 Yorum