Sorting by

×
Bilimsel GelişmeDeneyselMakalelerPsikolojiTıp ve Sağlık

Şizofreni Tedavisi İçin Umut Veren Gelişme

Şizofreni her 100 insandan 1’inde görülebilen ciddi bir akıl hastalığıdır. Genelde şizofreni hastaları motivasyon eksikliği, sosyal izolasyon ve duyguları tecrübe edememe gibi negatif semptomlar yaşamaktadırlar . Her ne kadar bu negatif semptomlar antipsikotik ilaçlarla minimize edilse de, henüz kesin bir tedavisi yoktur. Ayrıca , sadece İngiltere’de 2026’ya şizofreninin sağlık hizmetlerinin 6,5 milyar sterline ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, şizofrenide beyin kimyasını etkileyen bu değişimlerin doğası bilinmiyordu.

Mu-opioid reseptörler (MOR) beynin striatum bölgesinde bulunuyor. Bu bölge zevk ve ödül hissini tecrübe etmemizde hayati bir rol oynar. İnsan vücudu kendi doğal uyuşturucusunu üretir, beyinden salgılanan endorfin de bunlara dahildir. Bu hormonlar salgılandığında acı veya stresi azaltarak mutluluk verir. MORlar ise vücuttan doğal olarak salgılanan bu opioid moleküllerine bağlanarak, giderek yükselen bir sinyal verir. Bu da ödül arayışı ve yiyeceklerin lezzetini arttırma gibi motivasyon yükselmesine neden olur. İşin ilginç yanı ise şizofreni de ölüm sonrasında, striatumda MORlar azalmış olduğu görüldü. Öyle ki, bu reseptörlerin kişi yaşarken yükseldiği veya şizofrenideki negatif semptomlar dolayısıyla azalabileceği bilinmemekteydi.  

PET Taramaları MOR Sistemini Aydınlattı

MRC LMS’den Psikiyatrik Görüntüleme grubu tarafından yapılan son beyin taraması araştırmasında MOR sisteminin, şizofreni hastalarında görüntülenen negatif semptomlarla nasıl ilişkilendirildiği Nature Communications dergisinde yayınlandı. Böylece ilk kez bu araştırmada, beynin striatum bölgesinde MOR reseptör seviyelerinin nasıl önemli ölçüde azaldığı gösterildi. Böylece, MOR sistemi stimülasyonu yoksunluğunda, şizofreni hastalarının beyninde nasıl negatif hisler tecrübe ettiğini ortaya kodu.

Ayrıca bu araştırmada araştırmacılar yeni bir analiz metodu kullanarak, MORların beyinle nasıl bağlantılı olduğunu tahmin edebildi.

LMS ve Cambridge Üniversitesi Hastanesi’nden Radyoloji Akademik Klinik Üyesi Dr. Abhishekh Ashok, yapılan bu çalışma hakkında şöyle dedi, ” Şizofreni negatif semptomları hastalarda büyük sıkıntılara yol açsa da, halen onaylanmış bir tedavisi yok. Çünkü beyin kimyasındaki değişikliklerin negatif semptomlara katkısı bilinmiyordu.Bu PET taraması ile spesifik beyin ağındaki kimyasalların değişimi ve bunların negatif semptom geliştirmeye katkısı ortaya kondu. “

Bu analiz şizofreni hastalarında MOR reseptörü kaynaklanabileceğini ortaya koydu. Normalde bu ilişki daha çok , serebello-talamo-kortikal ağ olarak söylenir.

LMS Psikiyatrik Görüntüleme grubu şefi ve araştırmanın kıdemli yazarı Oliver Howes, bu araştırmadaki sonraki adımlardan şöyle söz ediyor; “Artık şizofreni için tedavi yaklaşımlarına ihtiyaç var. Elde edilen bu bulgular yeni bir tedavi geliştirmede bize yardımcı olabilir. “

Umarız bu yeni bulgular ışığında şizofreni için yeni bir tedavi geliştirilebilir.

Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2019-10-treatment-schizophrenia.html

İleri okuma: Abhishekh H. Ashok et al. Reduced mu opioid receptor availability in schizophrenia revealed with [11C]-carfentanil positron emission tomographic Imaging, Nature Communications (2019). DOI: 10.1038/s41467-019-12366-4

Dergi:Nature Communications

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu