Sorting by

×
Bilimİlginç BilimKimyaMakalelerNanoteknoloji

DÜNYANIN EN HAFİF MADDESİ ARTIK GRAFEN-AEROJEL SADECE 0.16 mg/cm3

aero graphene1

Aerografitin dünyanın en hafif maddesi olarak duyurulmasından daha bir yıl geçmeden , grafenden üretilen aerojel maddesi liderliği  ele geçirdi. Zhejiang Üniversitesi Polimer Bilimleri ve Mühendisliğinden Profesör Gao Chao liderliğinde bir ekip, yoğunluğu helyumdan bile az olan ultra hafif bir aerojel üretti. Aerojelin yoğunluğu hidrojenden iki kat daha hafif.

1931 yılında Amerikan bilim adamı ve kimya mühendisi  Samuel Stephens Kistler,  tarafından yaratılan aerojeller son yıllarda bilim arenasında oldukça popüler bir materyal haline geldi. Çoklu duvarlı karbon nanotüp aerojel (multiwalled carbon nanotube aerogel-MCNT ) ya da diğer adıyla ” donmuş duman “,  4mg/ cm3  yoğunluğuyla dünyanın en hafif maddesi ünvanını 2011’ de 0.9 mg/cm3’ lük mikro-latis (kafes) materyaline kaptırmıştı.  Fakat daha bir yıl geçmeden aerografit,  0.18 mg/cm3 yoğunluğuyla tacını yeniden eline aldı.

Bugün Prof. Gao ve ekibi 0.16 mg/cmyoğunluğuyla grafen aerojel rekoru daha da aşağı çekmeyi başardı. Gao ve ekibi rekoru kırmak için mucize materyal du jour – grafene yöneldi.  Makroskopik grafen molekülleri geliştirmede tecrübeli olduklarından ekip, bir ve iki boyutlu grafen filmlere yeni bir boyut ekleyerek rekoru egale etmek istedi.

Normalde aerojelleri üretmek için kullanılan sol-gel ve şablon yöntemleri yerine, ekip dondurarak kurutma yöntemiyle karbon nanotüplerden ve grafenden bir istenilen şekle sokulabilen bir köpük ürettiler.

“ Şablona gerek duymadan , artık boyut sadece kabın şekline bağlı. Daha büyük bir kap sayesinde binlerce kübik santimetrelerden oluşan aerojeller üretilebilir.  “  diyor, Prof. Gao.


Üretilen malzemenin olağanüstü esnekliğe sahip çok güçlü bir madde olduğu ve anında kendi ağırlığının 900 katı petrolü emebileceğini belirtildi. 1 gram aerojel  saniyede 68,8 gram petrolü emebildiğinden, denize yayılan petrolü temizlemek için oldukça ilgi çekici bir materyal olarak gösteriliyor.

Araştırmacılar bu malzemenin bir diğer kullanım alanınında enerji depolama ünitelerinde faz değiştirici yalıtım malzemesi olarak ya da katalitik taşıyıcı olarak kullanılabileceğini belirtiyor.

Kaynak : http://www.gizmag.com/graphene-aerogel-worlds-lightest/26784/

 

Aerojel Hakkında Bilgi İçin :

http://www.gercekbilim.com/gelecegin-en-enteresan-10-madde/

http://www.gercekbilim.com/yeni-bulunan-jel-belinizi-iyilestirebilir/

Dünyanın en hafif maddesi aerojel grafen artık
Dünyanın en hafif maddesi aerojel grafen artık
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu