Sorting by

×
DeneyselFizikİlginç BilimVideobilim

Sıvı Azota Elini Sokan Adam Leidenfrost Etkisini Kullandı

sıvı azot

Sıvı azot öylesine soğuktur ki içine neyi atsanız birkaç saniye içinde donar. Donan şeyler kristal cam gibi olur ve bir çekiç darbesiyle tuz buz olabilir. Okullarda öğretmeniniz sıvı azotla küçük şovlar bile yapar, eldivenin içine doldurduğu suyu birkaç saniye içinde dondurarak sonra çekiçle dümdüz eder. İşte bilimle ilgili pek çok kişinin iyi bildiği 210oC ve -195.8oC derece sıcaklıkta sıvı halde bulunan azot(nitrojen) Terminatör filmine bile dondurucu etkisi nedeniyle konu olmuştur. Peki sıvı azot dolu bir kaba elimizi sokup çıkarırsak ne olur? İşte youtube’de fenomen olmuş bir bilim adamı kaba elini hemen sokup çıkarırsa, eline bir şey olmayacağını iddia ederek elini sıvı azota sokup çıkarıyor  ve eline hiçbir şey olmuyor.

Peki Nasıl Oluyor?

Leidenfrost etkisi adı verilen bir etki sayesinde elinize bir şey olmuyor. Aslında bu teflon tavaya düşen su damlalarının yuvarlanarak titreşmesini sağlayan etki. Eğer yüzey yeterince sıcaksa (sıvının kaynama noktasında çok daha fazla ise) su damlaları hemen buharlaşmak yerine yuvarlanmaya başlıyor. Çünkü su damlasının buharlaşan kısmı ince bir tabaka oluşturarak sıvı ve sıcak yüzey arasında bir yalıtım tabakası oluşturuyor. Bu nedenle ısı transferi yavaşlayarak sıvıyı buharlaşmaktan kurtarıyor.

İşte videoda sıvı azot elin sıcaklığıyla etkileşime girdiğinde Leidenfrost etkisi görülüyor.

Leidenfrost etkisinin ısıtılmış sıvı kurşunla bile yapan öğretmenler olduğu bile söyleniyor. Sıvı kurşuna elini sokan ve sonra çıkaran hoca Leidenfrost etkisi sayesinde buharlaşan suyun termal yalıtımını avantaja çeviriyor.

Ne kadar çılgınca gözükse bunların hepsi profesyoneller tarafından yapılıyor. Lütfen evde denemeyin !

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu