Sorting by

×
BilimHaberler

FELİX BAUMGARTNER 14 EKİM’ DE 39045 METREDEN ATLADI

Felix 39045 metreden atladı ve ses hızını geçti. 39045 metreden 36529 metreye serbest düşüş yaparak, süpersonik hıza ulaşarak 1342.8 km hız olarak gerçekleşti. Felix 4 dakika 20 saniye serbest düşüş yaptı sonrasında paraşütünü açtı. İnanılmaz bir hızla inerken bile kontrol merkeziyle konuşmaya devam etti. Ayrıca Felix’ in hızı 1.24 Mach’ a kadar çıktı. Felix özel elbisenin içinde hiç basınç hissetmediğini de belirtiyor.

Son denemede hava durumunun atlayışı nasıl etkileyebileceğini gördük. Peki hava durumu neden bu kadar önemli ?

Hava durumu aslında çok önemli. Çünkü, kontrol edilemeyen ve tahmin edilemeyen tek öğe hava şartları.

 

ATLAYIŞ



Rüzgar 

Başta rüzgar esmemeli ve kesilmeli. Balon boyutu büyüdükçe rüzgara karşı hassasiyet artıyor ve Red Bull Stratos balonu gerçekten bir dev. Ayrıca çok ince ince bir malzemeden yapıldı balon ( sadece 0,02 mm) . 55 kat yüksekliğindeki  balon her an yırtılabilir. Yerden yüzlerce metre yükseğe kadar, rüzgar hızı 2mil/h( 3,3 km/h) geçerse , kalkış izni verilemiyor. Ekip rüzgarı görev boyunca kontrol ediyor özellikle stratosfer sınırında türbülans oluyor. İşte bütün bu değerler hesaplanıyor, bu verilere göre balon yönlendiriliyor. Hatta balonun ineceği bölge belirleneniyor.

 

 

Red Bull Stratos Balonu
Red Bull Stratos Balonu

Yağış

Kar, yağmur ve yoğun sis görüş açısını düşürüp, balonun performansını düşürebiliyor. Herhangi bir türden yağış hatta nem bile uçuşu engelleyebiliyor. Aşırı buzlanmada , balona yük bindirdiğinden kalkışı etkileyebiliyor.

Bulut Örtüsü

Amerika Ulusal Havacılık Dairesi Başkanlığı kuralları gereği, ufuksal görünürlük 5/10’ dan fazla ufuksal görünürlüğe sahip değilse veya görüş uzaklığı 5 km’ den az ise uçuş izni verilemiyor. Ayrıca açık görüş açısı kapsülün yükselmesini ve Felix’ in serbest düşüşünü gözlemek açısından oldukça önemli.

Stratos ile Diğer Balonlar
Stratos ile Diğer Balonlar

1 . Normal Balonlar

2. Red Bull Stratos 1. Test Balonu

3. Kittinger’ ın Excelsior III (Dünya RekoruKırarken Denediği Balon)

4.  Red Bull Stratos 2. Test Balonu

5.  Red Bull Stratos Görev Balonu (Rekor Denemesi Yapılacak)

Güneş Patlamaları

Bir diğer fenomende güneşteki patlamalar ve alevlerin izlenmesi. Bu tarzdan bir aktivite güneş fırtınaları yaratarak, uydu ve telsiz iletişimini kesebilir. Ayrıca güneş patlamalarının dünyaya ulaşmaları saatler hatta genelde dünler aldığından bu faktörde meterologlar tarafından izleniyor. Ekip kalkıştan önce bu patlamalardan kaçınıyorlar.

Tahmin ve İzleme

Red Bull Stratos meteroloğu Don Day,bütün bu faktörleri göz önüne alarak, gerçek hava durumunu tahmin etmeye çalışıyor. Bilgisayarda hava modelleri oluşturularak 40,000 metreye kadar bütün hava durumu simüle ediliyor. Don böylece kalkış ve iniş için yörüngeler çizerek en son kalkış için takıma tavsiyelerde bulunuyor.

Bütün bu durumları gözlemek için Don ve ekip hava tahmin balonları kullanıyor. Ayrıca El Paso, Teksas ve Albuquerque’ de balonlar günde iki kez yollanarak hava durumu kontrol ediliyor. Herşey rağmen hava durumu birkaç saat içinde tersine dönebiliyor, en son 8 Ekim 2012 ’ deki denemede olduğu gibi. Umarız bu sefer işler yolunda gider ve herkes muradına erdi.

Kaynak : www.redbullstratos.com

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu