Sorting by

×
BilimDeneyselKimyaMakaleler

Sigarayı Bırakmak İçin En İyi Yaş Belirlendi

ABD’de yeni yapılan bilimsel bir araştırmada sigarayı bırakmak için en uygun yaşı ortaya çıkardı. Yapılan araştırmaya göre 35 yaşından önce sigarayı bırakan kişilerin ölüm oranlarıyla, aynı yaş aralığında sigara hiç içmeyenlerin benzer oranlara sahip olduğunu gösterdi.

Örneğin 35 ila 44 yaş arasında sigarayı bırakan tiryakilerin , sigara içmeyenlere göre ölüm oranının % 21 daha fazla olduğu gözlendi. Ayrıca 45 ila 54 yaş arasında sigarayı bırakanların ölüm oranlarının, hiç sigara içmeyenlere göre % 47 daha yüksek olduğu gösterildi.

“Farklı ırk ve etnik gruplardan erkekler ve kadınlar arasında, güncel sigara tiryakilerinde tüm nedenlere bağlı ölüm oranının, hiç sigara içmeyenlerin oranına göre en az iki kat olduğu bulundu,” diyor  araştırmacılar  JAMA Network Open dergisindeki yayında.

“Özellikle genç yaşlarda sigarayı bırakmanın, sigara içmeye devam etmeyle ilişkilendirilen bağıl aşırı mortalite (ölüm) düşüşüyle ilişkili olduğu bulundu.”

Yapılan bu üçüncü büyük araştırma 35 yaşın sigarayı bırakmada optimal yaş olabileceğini gösteriyor.

Yeni araştırmaya dahil olmayan Kaliforniya Üniversitesi Aile Hekimliği ve Halk Sağlığı Departmanında fahri profesör olan John P.Pierce, “Bir tiryaki sigarayı ne kadar erken bırakırsa o kadar iyi olduğu uzun zamandır biliniyordu. Ancak, sigarayı bırakan kişinin yaşı konusunda daha spesifik olmak artık mümkün.”

 

Yeni çalışmada ABD nüfusunun sağlığını izlemek için ABD Ulusal Sağlık Mülakat  Anketi’nden ve ülkenin ölüm kayıtlarının bir veri tabanı olan Ulusal Ölüm Endeksi’nden elde edilen verileri kullandı.

Analizde 1997 Ocak ile Aralık 2018 yılları arasında, yaşları 25 ila 84 arasında değişen 550,000 yetişkinin verisi kullanıldı.

Bu testte halen sigara içenler, eski tiryakiler ve asla sigara içmeyenler yer aldı. Asla sigara içmeyenler tabiri ise ömürleri boyunca 100’den az sigara içenler için kullanıldı.

Ulusal Ölüm Endeksi’ne göre, bu çalışmada deneklerinin yaklaşık 75.000’i 2019’un sonuna kadar öldü. Sigara içenlerle, hiç içmeyenler karşılaştırıldığında kanser, kalp hastalıkları ve akciğer hastalıklarına bağlı olarak daha yüksek ölüm oranları görüldü.

Beyazlarda(hispanik olmayan) sigara içenler, hiç sigara içmeyenlerden üç kat daha yüksek yani, en yüksek tüm nedenlere bağlı ölüm oranını gösterdi. Hem Hispanik hem de Hispanik olmayan insanlar da dahil olmak üzere beyaz olmayanların sigara ölüm oranları, hiç sigara içmeyenlerin yaklaşık iki katı olmak üzere, biraz daha düşüktü.

Bu, bu katılımcıların ortalama olarak günde daha az sigara içtiklerini bildirmeleri ile ilgili olabilir; daha ileri yaşlarda sigara içmeye başlamak ve beyaz deneklere kıyasla günlük sigara içme olasılığı daha düşük.

Price, yorumunda, “Bu sonuçlar bize, sigara içme yoğunluğunu (günde sigara) azaltmanın tütün kontrol programlarının hedeflerinden biri olması gerektiğini hatırlatıyor” dedi.

Çalışma yazarları, en önemlisi, mevcut sigara içimi, ankete katılan tüm ırksal ve etnik gruplarda daha yüksek ölüm riski ile bağlantılıyken, “sigarayı bırakmak, tüm gruplar için büyük ölçüde tersine çevrilmiş risklerle ilişkilendirildi” diye yazdı.

Özellikle 45 yaşına kadar bırakanlar aşırı ölüm riskini yüzde 90’a kadar azalttı ve 35 yaşından önce bırakanlar hiç sigara içmeyenlere çok yakın ölüm oranları gösterdi.

Benzer şekilde, çalışma ayrıca, bir kişinin sigarayı bırakmasının üzerinden ne kadar çok zaman geçmişse, ölüm oranlarının hiç sigara içmeyenlerinkine o kadar yakın olduğunu bulmuştur.

Price, yorumunda, 35 yaş sınırının olması, sigarayı bırakmaya çalışan genç sigara içenler için potansiyel olarak motive edici olabileceğini belirtiyor.

Tabi ne kadar erken bırakırsanız sağlığınız için o kadar iyi olduğunu söylememize gerek yoktur umarım.

Kaynak: https://www.sciencealert.com/giant-us-study-identifies-best-age-to-quit-smoking-to-avoid-death-risks

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu