Sorting by

×
BilimMühendislikYeni İcatlar

Ses Dalgalarını Yansıtmayan Akustik Görünmezlik Cihazı Üretildi

akustik görünmezlik

Duke Üniversitesi’nde mühendisler biraz plastik yaprak ve birkaç katlama ile Dünya’nın ilk üç boyutlu akustik görünmezlik pelerinini yaptı. Bu alet ses dalgalarını yeniden yönlendirerek ses dalgaları tarafından görünmez kılınıyor. Akustik perdeleme cihazı üç boyutlu tasarlandığından ses dalgası nereden gelirse gelsin sonar olarak görünmezlik salıyor. Gelecekte mimari akustik ve sonar görünmezlik açısından kullanılabileceği belirtiliyor.

“Bu özel numara sayesinde bir nesne ses dalgalarından gizlenebilir. Eğer bu pelerinin bir nesnenin etrafına koyarsanız ses dalgaları önlerinde hiçbir engel yokmuş gibi devam edebiliyor,” diyor Duke Üniversitesi’nden Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği’nden Profesör Steven Cummer.

Cummer ve meslektaşları bu hedefe ulaşmak için meta materyaller kullanarak-doğal materyallerin tekrarlayan dokularla kombinasyonunu kullanarak natürel olmayan malzeme özelliklerine ulaştılar. Böylece biraz plastik ve hava kullanarak yeni nesil bir akustik pelerin oluşturuldu. Böylece pek çok tekrarlayan deliğe sahip plastik tabakalardan oluşan bir piramit ortaya çıktı.

Bu illüzyonu yaratmak için ses dalgaları yansımayacak şekilde sadece dalgaların yörüngesini değiştirebilecek bir yapı kullanıldı. Bu aleti test etmek için araştırmacılar küçük bir kürenin içine aleti koyarak farklı açılardan ses dalgaları verdiler. Bir mikrofon kullanarak dalgaların havadaki hareketlerinin bir haritasını çıkardılar. Sonuçlar ise hiçbir ses dalgasının yüzeyden yansımadığını gösterdi. Yakında su altı içinde bu sistemin denenebileceğini belirten Cummer bu aletin pek çok ticari uygulaması olabileceğini düşünüyor. Bu tasarımın konser salonları ve oditoryumlar için de yararlı olabileceği düşünülüyor.

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140311184708.htm

Araştırma Referansı :

  1. Lucian Zigoneanu, Bogdan-Ioan Popa, Steven A. Cummer. Three-dimensional broadband omnidirectional acoustic ground cloakNature Materials, 2014; DOI: 10.1038/NMAT3901
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu