Sorting by

×
İlginç BilimTıp ve Sağlık

Statik Elektriğin İnsanlar Üzerindeki Etkileri

Yüklerin (pozitif ve negatif elektrik) ani bir şekilde değişmesi sonucu meydana çıkan kuvvete statik (durgun) elektrik denir.

Elektronik cihazları çalıştırırken kullanılan elektrik enerjisi aynı zamanda insan vücudunu da ayakta tutmaktadır. Tüm vücudu belli bir dengede tutan bu kavram statik elektrik olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan vücudunda var olan statik elektriğin voltajı yüksek, akımı ise düşüktür. Vücutta bulunan akımın şiddetine bağlı olarak insan sağlığı tehlike altına da girebilir. Örneğin, kalpten geçen yüksek akıma bağlı olarak meydana gelen kalp krizleri bu konunun daha da önemsenmesi gerektiğini açıklıyor.

Dünyada statik elektriğin ilk oluşumu şimşeklerin çakmasıyla birlikte başlar ve canlı-cansız her maddenin dış yüzeyine yayılır. Ayrıca yayılan bu elektrik insan vücudunda da birikmektedir. Vücutlarımızda biriken bu elektrikten farklı olarak ta biriken ayrıca bir statik elektrik söz konusudur. Bunlara örnek verecek olursak; sürtünmeler (özellikle kışın giyilen yünlü kazaklar bunu tetikliyor), tokalaşmalar ve yük dengesini etkileyebilecek diğer temaslar şeklinde sıralayabiliriz. Tüm bu etmenlerin katkısıyla istenmeyen çarpılmalara maruz kalınabilir. Hatta yukarıda verdiğimiz kalp krizi örneğine benzer kalıcı rahatsızlıklarla da karşı karşıya kalabiliriz.

İnsan vücudundaki elektrik dengesinin sağlanabilmesi için belli başlı etkili kabul edilebilecek yöntemler mevcuttur. Bunlar su ve toprakla mümkündür. Çıplak bir uzuvumuzu (el veya ayak) toprağa değdirmemizle birlikte üzerimizde fazla olan statik elektriği boşaltabiliriz. Aynı sonucu vücudumuza su dökmeyle de elde edebiliriz. Genelde statik elektriğin el ve ayak bölgesinde toplanıldığı düşünülürse de sık sık bu uzuvlarımızın yıkanması bizi istediğimiz sonuca ulaştıracaktır.

Statik elektriğin insan vücudunu olumsuz yönde etkilediği durumları alt alta sıralayacak olursak;

  1. Bir takım deri hastalıklarına maruz bırakabileceği,
  2. Nadir olarak  görülse de insan hayatını tehlikeye sokabileceği,
  3. Yanıcı ya da patlayıcı özellikteki sıvı ve gazlara temas edilmesi halinde felaketlere sebep olabileceği,
  4. Stresin oluşumunda başrol oynayabileceği ve psikolojik sorunlara sebebiyet verebileceği,
  5. Herhangi bir cisme temas halinde elektriksel çarpılmaların meydana gelmesi şeklinde sıralayabiliriz.

Kaynak : Megep

Daha Fazla Göster

Eyüp Özkan

Bilim ve teknolojiye olan merakım lise yıllarına kadar dayanmaktadır. Hızla değişen teknolojiye ayak uydurabilmek için sürekli okuyor ve yazıyorum. Gerçek Bilim okuyucularını daha çok elektronik alanında gerçekleşen yeniliklerden bilgiler vermeyi hedefliyorum. İlham kaynağım ünlü bir Latince deyiş olan ‘Öğreterek öğreniyorum, yazarak düşünüyorum’ sözüdür.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Plastik sektöründe çalışmaktayım.İşimiz gereği sürekli plastikle içli dışlıyım.Statik elektrik yüklenmesi sonucu; 1)KALP HASTALIĞI 2)DAMAR BOZUKLUKLARI 3)BACAKLARDA VE ELLERDE ŞİDDETLİ AĞRI
    oluştu. Plastik ve kauçuk sektörü çalışanları 65 yaşında emekli olmasın zorumuza gidiyor. Çok tehlikeli iştir. Erken emeklilik gerektiren iştir. Sayın yetkililere duyrulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu