SEO uzmanı, web sitelerinin ziyaretçi sayılarını arttırmak ve arama motorlarında sıralamada üste çıkmak için stratejiler ve taktikler belirler. SEO uzmanı olabilmek için resmi bir eğitim almaya gerek yoktur. Sadece akademiler tarafından verilen SEO Uzmanlığı sertifika eğitimi alınır.
SEO Uzmanı Görevleri Nelerdir?
SEO uzmanlarının birçok görevi vardır. Bunları sayacak olursak sitenin erişilebilir olması ve ziyaretçilerle daha fazla etkileşim kurması için HTML, CSS ve JavaScript yazılım programlarını kullanarak ziyaretçi sayısını arttırmak, kod geliştirmek ve geliştirme ekibiyle çalışmak, içerik oluşturmak gibi görevleri mevcuttur.
Bu görevlerin yanı sıra, içerik programlanmasında SEO kullanmak için editörlerle çalışmak, rakiplerin reklam linklerini analiz etmek, arama terimlerini, sıralamalarını ve analizlerini kontrol etmek, ziyaretçileri aktif kullanıcılara dönüştürmek ve site performansının iyileşmesini sağlamak, içerik pazarlama stratejisi geliştirmek, entegre etmek ve değişiklikleri güncel tutabilmek için arama motorları ile algoritmaları izlemek görevleri arasında sayılabilir.
İşverenlerin Aradıkları Nitelikler
Web sitesi sahipleri, SEO uzmanlarında bazı nitelikler ararlar. Bunlar Google algoritmalarını anlayan ve değişiklikleri tahmin eden kişiler olmaları, optimizasyon araçlarını kullanmayı bilmeleri, zaman yönetimini yapabilmeleri, analitik düşünmeleri, organizasyonel yönetim becerilerinin olması, HTML kodlama bilgisine sahip olmaları, takım olarak çalışabilmeleri, problemleri tanımlama ve çözebilme kabiliyetlerinin olması diyebiliriz.
SEO Uzmanı Olmanın Avantajları
Sıralama ve trafiği arttırmak için SEO uzmanlarının büyük katkısı var. Arama motoru optimizasyonu hakkında uzman olan kişiler sayesinde, web sitenizi geliştirebilirsiniz. Web sitelerini arama motorları için optimize etmek, çevrimiçi para kazanmak, başarılı çevrimiçi iş kurmak, trafiği arttırmak gibi konularda yardımcı olurlar. Maliyetleriniz düşer ve girişimci veya blog yazarıysanız SEO danışmanlarıyla daha iyi içerikler üretebilirsiniz.
Nasıl SEO Uzmanı Olunur?
Arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamak SEO uzmanı olmanın ilk adımıdır. Temel arama motoru pazarlama kavramlarından sosyal medya pazarlaması, içerik pazarlaması, mobil pazarlama, e-mail pazarlama, arama motoru optimizasyonunu bilmeli ve genel bir fikriniz olmalıdır.
Uzman olmak isteyen kişiler basit bir web sitesi veya blog kurabilir. Webmaster olarak farklı kaynaklardan bilgi edindikçe teknik terimler öğrenirsiniz ve böylece kendinizi geliştirirsiniz. Deneme yanılma yöntemiyle tecrübe edinirsiniz. Yabancı kaynaklardan da yararlanarak kendinizi geliştirmeniz gerekir Google Dijital Atölye eğitim videolarından da yararlanmak size rehberlik edecektir. Bir SEO uzmanı olmak istiyorsanız en az 5 yıl tecrübe edinmelisiniz. SEO uzmanlarının deneyimlerine göre maaşları da farklılık gösterir. Freelance olarak çalışan uzmanlar, pazarlama becerilerine göre farklı tutarlarda kazanç sağlarlar.
SEO Uzmanlarının Özellikleri
SEO uzmanları yenilikçi, sabırlı ve ulaşılabilir kişiler olmalıdır. Burada yabancı dilin önemini de görebiliriz. Küresel olan kaynaklardan yararlanarak gelişmeleri takip etmek için orta düzeyde bir İngilizceniz olması gerekir. SEO uzmanları geleneksel yöntemlerden ziyade modern ve yenilikçi olmalı ve tekrara düşmemelidir. Bilmeleri gerekenler arasında Holistik ve semantik SEO kavramları, Growth Hacking kavramı, kanonik URL ve kanonik tag kavramlarının ne anlama geldikleri, H1 etiketinin nerede ve nasıl kullanılacağı, meta noindex, follow etiketleri, metalar arasına eklenen org kodları, duplicate content yani tekrarlanan içeriklerin nasıl engelleneceği, keyword density, nofollow, dofollow kavramlarının neler olduğu backlink kaynaklarının nasıl kullanılacağı iyi bir SEO uzmanı tarafından bilinmesi gereken şeylerdir.
SEO ile SEM Arasındaki Fark Nedir?
SEM arama motoru pazarlaması anlamına gelir ve Google Ads reklam servislerini kullanmak isteyenler burada yer alır. Sürekli olarak ödeme talep eden ve bütçeniz bittiğinde reklamları sonlandıran bir sistemdir. SEO çalışmalarını desteklemek için kullanılır. SEO ise organik arama sonuçlarında ücretsiz olarak yer almanızı sağlar.