Şeker kamışı mahsulü hasat edildikten sonra geriye küspe olarak bilinen büyük miktarda lifli bir sap artığı kalıyor. Artık bu atık malzeme Sugarcrete adı verilen ve kısa süre önce uluslararası İklim Pozitif Ödülü’nü kazanan çevre dostu bir yapı malzemesine dönüştürüldü.
İlk olarak geçtiğimiz Mayıs ayında duyurulan Sugarcrete, Doğu Londra Üniversitesi ile İngiliz Tate & Lyle Sugars firması arasındaki bir ortaklıkla geliştirildi.
Malzeme, tescilli mineral bazlı bağlayıcılarla birleştirilmiş şeker kamışı küspesinden oluşuyor. Bu karışım sıkıştırılıp sertleşmeye bırakılarak geleneksel kil veya beton tuğlaların yerine kullanılabilecek yüksek mukavemete sahip bir çeşit tuğla üretti.
Yeni başlayanlar için, üniversite Sugarcrete’in betondan çok daha hızlı kürlendiğini (dört haftaya karşılık bir hafta), aynı boyuttaki blok başına dörtte bir ila beşte bir ağırlığında olduğunu ve üretiminin önemli ölçüde daha ucuz olduğunu iddia ediyor.
Sonuncusu özellikle şeker kamışı yetiştirilen bölgelerde büyük önem taşıyor. Çiftçiler, genellikle çöplüklere atılan küspelerini Sugarcrete’de kullanacak yerel şirketlere satabilirler. Bu malzeme de, ithal betonun tek seçenek olması halinde, ekonomik olmayan yerel inşaat projelerinde kullanılabilir.
Ayrıca, Sugarcrete’in karbon ayak izinin betonun sadece %15 ila %20’si kadar olduğu bildirilmektedir. Bazı tahminlere göre, geleneksel portland çimentosu (geleneksel beton yapımında kullanılan) üretmek için kullanılan ısının üretimi, dünyadaki insan kaynaklı tüm CO2 emisyonlarının %5 ila %8’inden sorumludur.
Sugarcrete, yüklerin birbirine kenetlenen bloklar arasındaki bağlantılar aracılığıyla yapı boyunca dağıtıldığı prototip modüler zemin döşemelerinde halihazırda gösterilmiştir. Bazı çelik takviyeler kullanılmış olsa da, Sugarcrete döşemelerde, basınç altında çatlama olasılığı daha yüksek olan betondan yapılmış döşemelere göre %90’a kadar daha az çelik kullanılmaktadır.
Gelecekteki araştırmalarda malzemenin dayanıklılığını, akustik özelliklerini ve yapısal özelliklerini daha yakından inceleyecektir .
Geçtiğimiz yılın sonlarında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda çevre grubu Green Cross UK, Sugarcrete’i İklim Pozitif Ödülleri’nin döngüsel ekonomi bölümünün kazananı olarak seçti. Ödüller, iklim değişikliğini ele alan girişimleri takdir etmekte ve döngüsel ekonomi bölümü özellikle mevcut malzemeleri yeniden kullanarak atıkları azaltan projeleri hedeflemektedir.
Sugarcrete ekibi şimdi teknolojinin ticarileştirilmesine yönelik bir sonraki adım olarak Küresel Güney ülkelerinde tarımsal ortaklar arıyor.
Kaynak Doğu Londra Üniversitesi