
Ağaç neredeyse her alanda kullanılan ucuz, yenilenebilir bir maddedir. İşte KTH Royal Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar yeni bir teknik kullanarak, şeffaf tahta üretmeyi başardılar. Bu sayede yakın bir gelecekte ağaçlardan şeffaf pencereler ve güneş pilleri üretilebilir ve bu silika tabanlı camdan daha ucuza gelebilir.
KTH Royal Teknoloji Enstitüsü’nden Profesör Lars Berglund liderliğindeki araştırmacılar , doğal ağaç fiberlerinde bulunan lignini kimyasal olarak ayırarak işe başladı. Geri kalan malzeme , bembeyaz bir materyal olsa da halen şeffaf değildi.
İstenilen şeffaflığa ulaşmak için , malzeme prepolimerize metil metakrilat (PMMA) ile karıştırıldı.Bu karışımın refraktif indeksinin düşmesine dolayısıyla şeffaf olmasına neden oldu. İstenilen uygulamaya bağlı olarak ,PMMA –ağaç oranını ayarlayarak ürün daha da şeffaf hale getirilebiliyor.
Aslında bu tahtanın bu şekilde şeffaflaştırılması ilk değil, daha önce de nanofiber selülozla ağaç tabanlı bilgisayar çipleri üretilmişti. KTH’a göre bu yeni proses sayesinde seri üretim uygulamalarına geçilebilir.
Araştırmacılar şimdi materyalin şeffaflığını arttırmak için, yeni yollar arıyor ve üretimi büyütmeye ve farklı ağaç türleri kullanmayı amaçlıyor.
“ Materyalin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi oldukça çekici. Böylece mükemmel mekanik özelliklere sahip, dayanıklı, düşük yoğunluklu ve düşük termal iletkenliğe sahip materyaller doğabilir”, diyor Prof. Berglund.
Araştırma Biomacromolecules dergisinde yayınlandı.
Kaynak : http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.biomac.6b00145i
2 Yorum