Sorting by

×
AstronomiFizikMakalelerÜtopyaUzay-Zaman

Samanyolu’nun Merkezindeki Kara Delik Birden Aydınlandı ! Nedeni Henüz Bilinmiyor

Galaksimizin kalbindeki dev kara delik, genelde sessiz sakin bir yapıya sahiptir. Bilim insanları kara deliği gözlemlerken, birden 75 kat parladığını ve sonra eski haline döndüğünü gözlemlediler. Bugüne kadar Sgr A* kara deliği, yakın kızılötesi alanda gözlenirken hiç bu kadar parlamamıştı.

Kara delik bir den muz gibi bir şekilde aldı, sonra normal seviyesine döndü. “Önce çok şaşırdım, sonraysa gerçekten heyecanlandım.İlk baktığımda onu S0-2 yıldızı sandım çünkü hiç bu kara deliği(Sgr* A) böylesine parlak görmemiştim. Sonraki birkaç karede, kaynağın değişken olduğu belliydi ve kara delik olmalıydı. İşte o kara delikle ilgili enteresan bir şeyler olabileceğini biliyordum,  ” diyor UCLA’dan astronom Tuan Do.

Araştırmacılar 24 yıllık kara delik gözlemlerinde böylesine bir şey görmediklerini itiraf ediyor. Araştırmacılar kara deliğin bir şeyleri yuttuğunu düşünüyor.

Hawaii’deki Keck gözlem evinde birkaç gece boyunca gözlem yaptı ve 13 Mayıs’ta tuhaf bir parlama gözlemledi. İşte bu birkaç saatlik gözlem, hızlandırılarak birkaç saniyeye sığdırıldı.

Videonun başındaki parlaklık Sgr A* ‘nın etrafında toz ve gaz bulutuyla başlıyor. Normalde kara delikler mevcut cihazlarla algılanabilecek bir radyasyon yaymazlar. Fakat kara deliğinde yakınlarında çekimine giren nesnelerde çok yoğun bir sürtünme yaratarak, radyasyon üretiyor.

Bu radyasyonu görmek için kızılötesi bölgede çalışan bir teleskop kullandığımızda, parlak olarak gözüküyor. Normalde kara deliğin parlaklığı mum gibi dakikalardan saatlere doğru değişebiliyor. İşte kara deliğin çevresi böyle aydınlandı mı, bu kara  deliğin güçlü çekimine bir cismin girmiş olabileceğini gösterir.

Olasılıklar 2’ye Düşürüldü

Veriler işlenerek 2 olasılığa kadar sonuçlar daraltıldı. Biri G2 nesnesi, 2014’de kara deliğe 36 ışık yılı yaklaşmıştı. Eğer bu bir gaz bulutuysa parçalarına ayrılmış olabilir ki, henüz hiç bir şey olmadı. Diğer olasılık ise S0-2 yıldızının, Sgr A* etrafındaki 16 yıllık eliptik yörüngesi olabilir. İşte bu yıldız geçtiğimiz yıl kara deliğe yaklaştığında, gaz bulutlarının yerini değiştirmiş ve daha fazla gaz bulutunun kara deliğe düşmesine neden olmuş olabilir.

Çözümün bulmanın tek yolu daha fazla veri toplamak için, önümüzdeki haftalarda Keck gözlemi , galaktik merkez gözyüzünde bir süreliğine silinmeden birkaç gözlem yapacak. Bakalım yeni sezonda kara delikte ne gibi değişiklikler  gözlenecek.

Araştırma The Astrophysical Journal Letters.dergisinde yayınlandı.

Kaynak:

https://www.sciencealert.com/our-galaxy-s-black-hole-recently-flared-crazily-bright-and-we-still-don-t-know-why?

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Customizeable news platform

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu