Sorting by

×
AstronomiÜtopyaUzay-Zaman

SADECE 12 IŞIK YILI UZAKTA TAU CETİ’ DE HAYAT OLABİLİR

 Önceleri uluslarası astronomlardan oluşan bir ekip, Hertfordshire Üniversitesi önderliğinde Güneş’ e en benzer ve yakın bulun Tau Ceti adı verilen yıldızı keşfetmişti. İşte şimdi bu yıldızın etrafındaki 5 gezegenden birinin yaşanabilir bölgede bulunduğu keşfedildi. Bu yıldız sadece 12 ışık yılı uzakta ve gece çıplak gözle bile görülebiliyor. Tau Ceti Güneş’ le aynı spektral özelliklere sahip ve 5 gezegeninin boyutları Dünya’ nın 2 ila 6 katı arasında değişiyor.

 

İngiltere, Şili, Amerika ve Avustralya’ dan gelen pek çok bilim adamının ortak çalıştığı ve 3 farklı cihazla yapılan 6 binden fazla yapılan gözlem sayesinde yeni veri modellemeleri  yapıldı. Böylece Tau Ceti’ nin tek bir yıldız olmadığı ve bir güneş sistemi olduğu belirlendi.

 

Hertfordshire Üniversitesi’ nden Mikko Tuomi araştırmanın başyazarı olaraktan şöyle dedi;  “ Öncülüğünü yaptığımız veri modelleme tekniklerin sayesinde sinyallerde gürültü modellemelerin geliştirerek, düşük kütleli gezegenleri tespit edebilme olasılığı arttırdık.” Bilim adamları Tau Ceti’ yi seçmelerindeki ana nedeninin Güneş’ e benzemesi ve böylece küçük gezegenlerin tespiti için ideal karşılaştırma sistemi olduğunu düşünüyorlar.

 

Hertfordshire Üniversitesi’ nden Mikko Tuomi araştırmanın başyazarı olaraktan şöyle dedi;  “ Öncülüğünü yaptığımız veri modelleme tekniklerin sayesinde sinyallerde gürültü modellemelerin geliştirerek, düşük kütleli gezegenleri tespit edebilme olasılığı arttırdık.”

 

Bilim adamları Tau Ceti’ yi seçmelerindeki ana nedenin Güneş’ e benzemesi ve böylece küçük gezegenlerin tespiti için ideal karşılaştırma yapılabilmesi açısından uygun gördüler.

Hertfordshire Üniversitesi’ nden James Jenkins bunu şöyle açıklıyor;  “ Tau Ceti bize en yakın komşulardan biri ve çok parlak. Böylece çok uzak olmayan bir gelecekte gezegenlerinin atmosferlerini inceleme fırsatı bulacağız. Bu tarz sistemler Samanyolu’ nda güneş benzeri pek çok  yıldızın olabileceğini ortaya koyuyor. “

Diğer sistemlerde 800 civarı gezegen keşfedilse de en yakın Güneş benzeri yıldız sistemleri diğerlerine oranla daha değerli.  Kaliforniya Üniversitesi’ nden Steve Vogt şöyle diyor;  “ Bu keşif bize galaksimizde yaşanabilir başka dünyalar olabileceğini gösteriyor. Bu gezegenler her yerde olabilir, belki de çok yakınımızda. Artık doğanın yasalarını daha iyi anlamaya başladık ve doğada 100 günden daha az yörüngeye sahip, çoklu gezegenler tercih ediliyor. İşte bu nedenle , Merkür’ ün yörüngesinin içinde  hiçbir şey olmaması oldukça sıra dışı kalıyor. Güneş sistemimiz evrenin doğasına aykırı kalıyor.”

Belki de gökyüzündeki binlerce yıldız pek çok yaşanabilir gezegeni barındırıyor ve biz bunu yakında keşfedeceğiz.

 

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/12/121219084102.htm

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu