Saç ekimi, vücudun verici alan olarak adlandırılan ve kelliğe dirençli olan göğüs, bacak-kol ve genital vücut bölgelerinden alınan saç köklerinin, saçların azaldığı bölgeye aktarılmasıdır. Saç ekiminde başın arka tarafında bulunan ense bölgesindeki kıl kökleri özellikle ve öncelikle tercih edilmektedir.
Bu alandaki teknolojik gelişmelerden söz etmeden önce saç ekiminin tarihine kısaca bir göz atmak faydalı olacaktır.
Günümüze en yakın ekim tekniği 1930’lu yıllarda Japonya’da kaş ve kirpik bölgelerinde uygulanmaya başlanmıştır. Fakat dünyanın arda kalanı Japonya’nın bu çalışmalarından yıllar sonra haberdar olmuştur.
Erkek tipi kellik için ilk saç ekimi operasyonu 1952 New York’unda Dr. Norman Orentreich tarafından gerçekleştirilmiştir. Orentreich, tıp çevresi tarafından heyecanla karşılanan bu gelişme sonrasında çalışmalarının yayınlanması için yapılan başvuruları reddetmiş ve nihayetinde dönüm noktası niteliğinde olan bu gelişmeye dair çalışmalarını 1959 yılında yayınlamıştır. Orentreich, denekler üzerinde yaptığı çalışmalarla saç ekiminin saçların orijinali gibi gelişim göstermeyeceği fikrini çürütmüştür.
1980’li yıllarda ise bir grup katalan dermatoğun saç olmayan bölgelere 4 mm’lik delgiler açarak uygulamaya başladığı mini ve mikro greft teknikleri ortaya konmuştur.
1930’lu yıllarda ilk kez kullanılan bu yöntem FUT (Follicular Unit Transplantation) tekniği 1995 yılında William R. Rassman ve Robert M. Bernstein’in çalışmalarıyla tıp dünyasındaki yerini almıştır. FUT, saç köklerinin kümeler halinde aktarıldığı bir tekniktir. Saç bölgesine yakın olan ensede donör bölge belirlenerek uyuşturulur ve 1 ila 4 arasındaki kökler mikroskop merceği altında ayrıştırılarak saçların döküldüğü bölgeye yerleştirilir. Saçların alındığı bölgede 5–10 cm’lik genişlikte bir şerit şeklinde cerrahi iz kalabilmektedir. 2000’lerin yarısına kadar oldukça yaygın olan bu teknik yeni teknolojik gelişmeler nedeniyle günümüzde belirli istisnalar haricinde tercih edilmemektedir.
1988 yılında Japonya’da, Masumi Inaba tarafından uygulanan ve günümüzde oldukça yaygın olan FUE (Follicular Unit Extraction) yöntemi ise 2002 yılında yine William R. Rassman ve Robert M. Bernstein’in çalışmaları sonucu tıp dünyasına kazandırılmıştır. Bu yöntem 1 mm’lik delgilerle FUT’da olduğu gibi saç köklerinin kümeler halinde değil de teker teker ayrıştırılması söz konusudur. Donör bölgeden saç alınmadan önce acıyı hissetmemek için bölgeye lokal anestezi uygulanır. Söz konusu bölgeden alınan saç kökleri ekim yapılacak bölgeye teker teker yerleştirilir. Kök alınan bölgede 6-7 mm küçük sıyrıklar oluşabilir fakat bu sıyrıklar en geç bir hafta içinde kapanır. Ekilen saçlar genellikle bir ay içinde dökülür ve saç ekiminden 2-3 ay sonra çıkmaya ve uzamaya başlarlar. FUT tekniğinde saç kökü alınan bölgede kalıcı iz kalması söz konusu olabiliyorken geliştirilen FUE tekniğiyle söz konusu sorun bertaraf edilmiştir. Ayrıca FUT yönteminde saç köklerinin toplandığı bölgenin traş edilmesi gerekirken FUE yöntemiyle traş gerekliliği de kalmamıştır.
Tarih 2013 yılını gösterdiğinde ise saçları FUE yöntemiyle toplayan bir robot geliştirildi ve bu teknik robotik saç ekimi olarak adlandırıldı. Bu yöntemde doktor robotu teknik olarak programlar ve yönlendirir. Robot aracılığıyla toplananan saç kökleri ekim yapılacak bölgeye doktor tarafından yerleştirilir. Bu teknik saç köklerinin toplanacağı bölge traş edilerek uygulanır. Robotun saç köklerini tarayabilmesi için saçlar en fazla 3 mm uzunluğunda kalacak şekilde kısaltılmalıdır. Öncelikle iki kulak arasında bulunan ense bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur. Saç ekimi uygulanacak kişi yüzüstü yatırılır ve başı hareket etmeyecek şekilde sabitlenir. Robotik sistemi kullanan doktor gerekli teknik ayarları gerçekleştirir. Bu sistem herhangi bir aksiliğe yol açılmaması için güvenlik sensörlerine sahiptir ve saç kökü dışında başka bir dokuyla temas ettiğinde işlemi durdurmaktadır. Bu yöntemle yaklaşık 2000 saç kökü toplanabilmektedir ve bir saç kökünde 1 ila 3 arasında saç teli bulumaktadır. Saç ekimi operasyonu için devrim niteliğinde olan bu teknik sayesinde ameliyat süreleri de kısalmakta ve daha fazla hastaya çözüm sunulabilmektedir.
Saç ekimi hakkında detaylı bilgi için: https://estecenter.com/sac-ekimi adresini ziyaret edebilirsiniz.