Mantık olarak yarasaların uçma kabiliyeti olmaması gerekir. Aslında yarasalar uçan fareler gibidir, ama her şeye rağmen havada süzülerek, gizemlerini koruyorlardı. Brown Üniversitesi’ den araştırmacılar sonunda bu gizemi açıklayabildiler. Kenneth Breuer ve Sharon Swartz yarasaların kanadını biyolojik bir kopyasını üreterek, yarasanın mimiklerini mükemmel bir şekilde kopyalamayı başardılar. Robotik yarasa kanadı geliştirilerek ve ayarlanarak her bir kasın ve bağ dokunun nasıl çalıştığı öğrenildi. Kanatlar sadece uçmayı sağlamıyor aynı zamanda hayvanın inanılmaz kanat çırpmasını dengeliyordu.
Robotun parçaları 3-D yazıcıda özenle çıkarılarak üretildi. Üretilen süper elastik doku 4 kat genleşebiliyor. Plastik kemikler ve eklemler yapılarak , servo motorlarla yarasanın kanadının bir kopyası üretilebildi. Kanatın bu modeli sayesinde araştırmacılar yarasaların nasıl uçtuğuna dair pek çok şey öğrendiklerini belirtiyorlar.
Başlangıç niteliğindeki bu araştırma sayesinde daha verimli hafif uçaklar ya da mevcut uçaklara aerodinamik iyileştirmeler yapılabilir. Ayrıca araştırmacı gelecekte daha detaylı sonuçlar vererek , pek çok yeni teknolojiye kucak açabilir.
Araştırma Bioinspiration ve Biomimetics dergilerinde yayınlandı.
Kaynak :
http://gizmodo.com/5986179/robot-bat-wings-give-us-a-glimpse-of-the-future-of-vampires
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130221143942.htm
Araştırma Referansı :
- Joseph W Bahlman, Sharon M Swartz, Kenneth S Breuer.Design and characterization of a multi-articulated robotic bat wing. Bioinspiration & Biomimetics, 2013; 8 (1): 016009 DOI: 10.1088/1748-3182/8/1/016009