Sorting by

×
İlginç BilimMakalelerPsikoloji

PSİKOPATLARDA KOKU DUYGUSU ZAYIF

Yeni araştırmaya göre koku hissinin zayıf olması psikopatik davranışlarla ilişkilendirilebilir.

Psikopatik eğilimleri olan insanlarda koku duygusunda azalma olacağı ve bunun beyinin ön bölgesinde yetersiz çalışmadan kaynaklandığı belirtildi. Avustralya Macquarie Üniversitesi’ den  Mehmet Mahmut ve Richard Stevenson çalışması Springer  jurnali Chemosensory Perception ‘ da yayınlandı.

Psikopatlık geniş bir süreç ve ağır bir kişilik bozukluğuyla karakterize olup, sakinlik, manipülasyon, heyecan arama ve antisosyal davranış bozuklukları gibi işaretlerle anlaşılabiliyor ve sağlıklı insanlarda da ortaya çıkabiliyor. Araştırmalara psikopatik işaretler beyni ön tarafında fonksiyon azalmasıyla görülebiliyor. Beyni bu kısmı planlama, impuls kontrol ve sosyal normlara göre davranış adaptasyonu gibi işlevlere sahip. Ayrıca bu bölgedeki fonksiyon yetersizliği koku duyusunda azalmayla bağlantılı.

Mahmut ve Stevenson koku duyusunda azalmaya bağlı olarak, psikopatik eğilimlerdeki artış gösteren yaşayan 79 suça karışmamış yetişkin üzerinde gözlemledi. İlk başta katılımcıların koku alma kabiliyeti test edilerek değerlendirildi. Ayrıca psikopatlık eğilimleri olan sakinlik, düzensiz yaşam biçimleri ve suça olan eğilimleri ölçüldü. Ayrıca insanların davranışlarındaki hangi hislerin vurgulanıp, hangilerinin zayıf etkileşim gösterdiği de incelendi.

Sonuç olarak: “ Bulgularımız beyinin ön kısmındaki eksikliğin suç işlemeyen psikopatların karakteristik özelliklerini destekliyor. Koku almanın potansiyel psikopatik izlerle ilişkilendirilmesi ilginç bir işaret çünkü, performans beklentileri yeterince açık değil ve bu nedenle iyi veya kötü tepkiler kandırıcı olabilir.

 

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120920115739.htm

 

Jurnal Referans :

  1. Mehmet K. Mahmut, Richard J. Stevenson. Olfactory Abilities and Psychopathy: Higher Psychopathy Scores Are Associated with Poorer Odor Discrimination and IdentificationChemosensory Perception, 2012; DOI:10.1007/s12078-012-9135-7
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu