Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden 2001’de mezun olduktan ABD’de çalışmalarına devam eden Yrd. Doç. Dr. Alper Bozkurt Popular Science dergisinin her yıl seçtiği 10 parlak bilim insanı ,mühendisi arasında gösterildi.
2009’da Alper Bozkurt Up (Yukarı) animasyon filmini izlediğinde konuşan bir köpek gördü. Günümüzde Kuzey Karolina Eyaleti Üniversitesi’nde çalışan elektrik mühendisi Yrd. Doç. Dr. Alper Bozkurt daha önce arama-kurtarma görevleri için hamam böceklerini kontrol etmeyi sağlayan cihazlar geliştirerek adından söz ettirmişti. İşte bu filmden sonra aklına bu çalışmayı köpeklere arama kurtarma görevleri için aynı tekniği uygulayabilmek geldi.
Köpekler uzun süredir arama kurtarma görevleri için kullanılsa da, felaket bölgelerinde kabiliyetleri kısıtlanabilir. Görsel ve işitsel işaretler nedeniyle köpekler yakınlarda kalmaya zorlandığından, taradıkları alan kısıtlanabiliyor. İşte Alper Bozkurt, çapraz – tür iletişim sistemi kullanarak, insanlar ve hayvanlar molozlar nedeniyle ayrı kalsalar bile birlikte çalışmalarını sağlayabiliyor. Böylece arama kurtarma görevlerinde köpeklerle daha iyi iletişim kurulabilir.
Bu sistemde köpeğin yeleği sensörlerle donatılıyor. Böylece köpeğin hayat sinyalleri ve hareketleri izlenebilir. Böylece köpek hoparlörden gelen sesleri duyabilir ya da derilerinde titreşim üreten motorlar sayesinde köpekleri uyarabilir.
Bozkurt özellikle sayborg köpeklerin ihalar,robotlar çok daha verimli olarak arama-kurtarma görevlerinde çalışabileceğini düşünüyor.
“Biz yeni bir dönemin şafağındayız, her şey elektronik arayüzlerle etkileşime girmeye başladı. Benim bakış açım; biyolojik organizmalarla sentetik elektronik sistemlerin birleştirilebilmesidir,” diyor Yrd. Doç. Dr Alper Bozkurt.
Daha önce de 2012 ‘de Prof. Dr. Aydoğan Özcan ve Yrd. Doç. Dr. Hatice Altuğ gösterilmişti.
Kaynak : http://www.popsci.com/brilliant-10-alper-bozkurt-turns-animals-into-first-responders
2 Yorum