Normalde kalp pilleri düzensiz olan kalp atımlarını düzeltecek şekilde kalbe elektrik şoku verirler ki bu acı verici olabilir. Yeni bir araştırmada ışık yayan esnek yaprakçıklara sahip kalp pili üretildi. Pilsiz ve daha az invazif olan sistemin hasta konforunu arttırması bekleniyor.
Kalp pilleri kalp kasına dikilen bir veya iki elektrik kablosundan oluşur. Ne zaman kalp atışında bir düzensizlik oluşsa, düzenleyici bir elektrik şoku yollar. Bu şok kalbi stimüle ettiği kadar, kalbin acı reseptörlerini de uyarır.
Arizona ve Northwestern Üniversitelerinin yaptığı çalışmada ise daha az acı verici bir alternatif geliştirildi. Son geliştirilen prototipte kalbi çiçek misali saran yaprak benzeri 4 esnek ve ince ağ yapısı kullanılıyor.
Optogenetik tekniği kullanılarak kardiyomiyositleri uyaran minik mavi ledler kullanılıyor. Bu ışıklar sayesinde sadece kalp kasında kasılma sağlandığından, ağrı reseptörlerinde acı oluşmuyor.
Ayrıyeten optogenetik kalp pilleri ledleri kullanarak hücreleri stimüle ettiğinden kalp atışını gözlemlemek mümkün. Ayrıca yeni cihazın hiçbir parçası doğrudan kalbe yerleştirilmek zorunda olmadığından, implante etmek daha az invazif olmaktadır.
Diğer yandan geleneksel kalp pillerinin zamanla pilleri zayıfladığından, 5 ila 7 yıl arasında pillerin ameliyatla değiştirilmesi gerekmektedir. Fakat optogenetik kalp pillerinde rezonans bağlantı teknolojisi olduğundan, dışardan giyilebilen bir rezonans cihazıyla kablosuz olarak güç alabilmektedir. Dış rezonans cihazı elbiseye veya eşyalara takılarak yakından güç sağlayabilmektedir.
Şimdiden farelerde başarıyla test edilen kalp pilinin yakında insan denemeleri başlayacak. Araştırma Science Advances dergisinde yayınlandı.
Kaynak : University of Arizona