Sorting by

×
BilimKimyaTıp ve Sağlık

Kozmetik ve İlaçlarda Kullanılan Parabenler Zararlı Mıdır?

Parabenler ya da diğer adıyla (para alkil benzoatlar) genelde pek çok kozmetik ürün ve ilacın formülünde bulunuyor.  Kişisel kozmetiklerde banyo, tuvalet gibi nemli ortamlarda mantar, bakteri ve diğer mikropları engellediği için tercih edilen parabenlerin zararları olabilir mi? Metil paraben, etil paraben, propil paraben, bütil paraben ve izobütil paraben gibi kimyasallar şampuanlar, kremler, makyaj pudraları gibi pek çok kozmetikte sıkça kullanılıyor.

Parabenlerin genel sağlık üzerine etkilerini tartışan uzmanlar bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Önceleri pek çok bilim insanı bu maddelerin sağlığa olumsuz etkileri olma olasılığının yüksek olduğunu düşünüyordu. Uzun süreli kullanımın meme kanseri riskini arttırdığı düşünülüyordu. Parabenler östrojeni taklit ettiğini göğüs kanseri tümörlerinde tespit etmişti. Ayrıca parabenlerin cilt tarafından kolayca emilerek endokrin sistemini engellediği ve bu nedenle sperm kalitesini ve miktarını düşürerek testis kanserine neden olabileceği tespit edilmişti. Buna rağmen araştırmacılar bu esaslarda açık ve kesin tespitlerde bulunamadı.

Buna rağmen geçenlerde yapılan bir Danimarka araştırması kafalardaki soru işaretlerini arttırdı. Parabenli el kremi kullanan gönüllü genç erkek bireylerin kan ve idrarında birkaç saat içinde paraben tespit edildi. Araştırmacılar bu sonuçları kişisel bakım ürünlerinde bulunan parabenlerin absorblanarak vücuttan atılmasına ve bu nedenle sürekli kullanımda ciddi sağlık problemlerine neden olabileceği yönünde değerlendirdi.

Diğer araştırmalarda ise bilim insanları paraben içeren kozmetiklerin fazla gelmedikçe güvenle kullanılabileceğini belirtiyor. Ayrıca Avrupa kalitesindeki metil ve etil parabenin sağlık riski taşımadığı belirtiliyor. Tabi FDA gibi kurumların aspartam gibi zararlı maddeleri de onayladığını belirtmekte fayda var.  Yani zararlı maddeler herşeye rağmen dev firmalar tarafından onaylatılabiliyor.

Bununla birlikte diğer araştırmacılar ve organizasyonlar halen paraben içeren binlerce ürünü yol açabileceği riskler hakkında uyarıyor. Bununla beraber kozmetik ürünlerinde koruyucu madde olarak kullanılan parabenlerin yerini tam olarak dolduran bir alternatif yok. Bu nedenle özellikle krem ve losyonlarda problem devam ediyor.

Bazı doğal koruyucular ise kozmetiklerde koruyucu olarak kullanılabilir; mercan köşk , dağ kekiği, kantaron kökü, greyfurt tohumu ekstraktı ve lavanta yağı  diğer alternatifleri oluşturuyor. Ayrıca bu organik kozmetikler kesinlikle buzdolabında saklanmalı.

Parabenlere alternatif olarak gösterilen greyfurt tohumu ekstraktı ise üreticiler tarafından tercih ediliyor. Fakat bu ekstraktların çıkarmak için başka koruyucular kullanıldığında bunlar da halen pek güvenilir değil.

Bununla doğala yakın diğer alternatifler ise çiçek özü yağı, potasyum sorbat ve vitaminler.

Parabenlerin dışında kullanılabilecek diğer kimyasallar ise cildi irrite edebiliyor ve kanserojen bileşenler içerebiliyor. Bu kimyasallar ise, Diazolidinil üre (formaldehitle kontamine olma olasılığı var) , Sodyum Hidroksimetilglikonat(formaldehitle kontamine olma olasılığı var) , Fenoksietanol, Kaprilil Glikol, Klorfenesin, Sorbik Asit, Sodyum Benzoat, Etil Hekzil Gliserin.

İşin açıkçası elimize sürdüğümüz kremlerin bir çoğunda bulunan parabenleri kullanırken bir kez düşünmek lazım.

Kaynak: http://www.healthfiend.com/beauty/cosmetics-with-parabens-how-harmful-are-they-for-the-skin/

Östrojen ve Paraben yapıları arasındaki benzerlikler
Östrojen ve Paraben yapıları arasındaki benzerlikler
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu