Sorting by

×
MekatronikTeknoloji HaberVideobilim

OTOMATİK YARIŞÇI AUDİ TTS

Stanford Otomotiv Araştırma Merkezi (Stanford’s Center for Automotive Research – CARS) ve Volkswagen birlikte çalışarak 2005’  DARPA Büyük Müsabakası olan otomatik(robot) arabalar yarışmasını kazandı. Ayrıca bu ekip 2007’ deki DARPA Şehir Müsabakasını kazandı.

CARS ekibinin yeni odağı ise, Shelley adını verdikleri robot (otomatik) Audi TTS ile hedefe bir adım daha yakın. Audi TTS ise süper bir spor araba ve  265 beygir gücü, çift diferansiyeli ile Audi’ nin elektronik sınırlı hız göstergesini zorluyor. Arabanın 0-100 km ‘ si sadece 4.7 sn ve 100 km ile giderken 35 metrede durabiliyor.

Shelley tabiki normal Audi TTS’ lerden farklı bir beyne sahip. Doğrusunu söylemek gerekirse bu beyin sensörler ve kablolarla sağlanan kontroller sayesinde çizilen yolu takip ediyor. Buna rağmen sürüş kontrolleri için pek çok değişik program da kullanılıyor. Shelley’ in yolu belli değil ama sadece ulaşacağı yere varması için bazı kurallar var. Örneğin otobanlarda ve yüksek hızlarda Bonneville’ dewki tuzlu yollarda farklı kabiliyetlere ihtiyacı var.

 

 

Thunderhill Pisti Kaliforniya’ nın dışında Willows’ un hemen dışında yer alıyor. Bu yola hızlı ve eğlenceli bir pist diyorlar. Bu pistte 15 dönüş ve viraj var. Bu pistte tur rekoru ise 1:37.614 ile Chris Ferrel ‘e ait. (STOHR WF1)

Shelley’ nin en iyi tur zamanı ise iki buçuk dakikanın altında. Audi TTS bu düzlüklerde 200 km’ ye kadar çıkıyor. Bu rekor süresi en yavaş araba grubu olan N class’ taki bir arabaya yakın. Bu arabalara galeri arabası da diyorlar ve bu arabalar turu 2:15’ in biraz üstünde tamamlıyorlar. Yani Shelley doğru yolda ilerliyor diyebiliriz. Ekip bu aradaki farkı açmak için uğraşıyor.

Thunderhill pistinin Baş yöneticisi David Vodden zamanında bu pistte profesyonel bir sürücü olduğundan bu piste oldukça yatkın. Bu nedenle sürücülere  pek çok elektrot bağlanarak, hayat fonksiyonları gözden geçiriliyor, beyin dalgaları ve cilt iletkenliği sürüş esnasında ölçülüyor ve gerekli bilgiler alınıyor. Ayrıca arabalara Shelley’ dekine benzer sensörler bağlanarak kontrol ediliyor.

 

robot yarışçı audi
Robot Yarışçı Audi TTS

 

 

Ayrıca ünlü İngiliz Grand Prix pilotu Brian Redman ve Amerikan motor sporları yarışçısı John Morton Ford GT 40 ile bu pistte yarıştırıldı. Aynı biyolojik sensörler bu eski yarışçılara da takıldı.

Bu deneylerde kullanılan görüntüleme ekipmanları Stanford, REVS programı tarafından geliştirildi. Bu program CARS araştırma programıyla kardeş sayılır. Böylece arabaların geçmişi  ,bugünü ve geleceği ile bağlantılar kuruluyor.

Burada asıl hedef ise şoförlerden alınan biyolojik ve psikolojik geri beslemeleri mekanik sensörler yardımıyla alarak , sürücülerin aracı gerçekten nasıl sürdüğünü keşfetmek. Eğer bu yeterince anlaşılırsa araç dinamikleri de kolaylıklar geliştirilebilir.

Kaynak: http://www.gizmag.com/stanford-audi-tts-autonomous-car-thunderhill/24957/pictures#1

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu