
20 Ekim 2020 TSİ 01:12’de, NASA OSIRIS-REX görevi kapsamında Dünya’dan 320 milyon km uzaktaki Bennu asteroitinin yüzeyine inerek, gevşek yüzeyden numune almayı başardı. OSIRIS-REx uzay aracı ABD’nin ilk asteroit numunesi toplama görevinin bir parçasını oluşturuyor.
OSIRIS-Rex, böylece 101,000 km/s hızla uzayda hızla ilerleyen Bennu asteroidinin yüzeyinden el değmemiş bir numune alarak, bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere Dünya’ya getirecek.
Her şey planlandığı gibi giderse, uzay aracı 3 metre uzunluğunda robot kolu TAGSAM’i(Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism-Dokun ve Numune Topla Mekanizması) 30 dakikada açtıktan sonra sadece 10 saniye çalıştırarak asteroitin yüzeyindeki gevşek moloz yığınından 50 gram numune toplayacak. Uzay aracı, bilim insanları ve mühendislerden oluşan bir ekip tarafından uzaktan kumanda edilecek ve sonra numune kaldırarak alacak ve Dünya’ya geri dönüş yolculuğuna başlayacak. Dünya’ya 2023 yılında ulaşması planlanıyor.
Araştırmacılar Bennu sayesinde Güneş Sistemi’nin erken oluşumunda yer alan maddelere ulaşmayı planlıyor. Bu sayede Güneş Sistemimizin kökenine ait temel sorular aydınlatılabilir.
Ayrıca Bennu yakın-Dünya asteroiti olarak biliniyor, yani Dünya’ya 2100lerin sonunda çarpma olasılığı var. OSIRIS REX görevi sayesinde bu çarpışmadan kaçmanın yolları bulunabilir.
2200’e Kadar Dünya’ya Çarpma Olasılığı En Yüksek Gök Cisimlerinin Listesi https://www.gercekbilim.com/nasa-muhafiz-dunyaya-carpma-olasiligi-yuksek-asteroitler/
Bununla birlikte gelecekte asteroit madenciliği görevleri için kimyasal içerik araştırması yapılacak. Gelecekte asteroitlerden roket yakıtı elde edilmesi açısından da, asteroit madenciliği diğer bir önem arz ediyor.
Bununla beraber, Japon JAXA uzay ajansının Hayabusa-2 uzay aracı 2019 yılı başlarında Ryugu asteroitinden numune almayı başarmış ve Dünya’ya geri dönüş yolculuğuna çıkmıştı. Uzay aracının bu yıl aralık ayında Dünya’ya geri dönmesi bekleniyor.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/nasa-s-osiris-rex-is-about-to-land-on-asteroid-bennu-to-take-samples