NASA’nın OSIRIS-Rex uzay aracı geçtiğimiz hafta Bennu asteroidine ulaştı ve şimdiden keşiflerine başladı. Toplanan ilk veriler değerlendirildiğinde , kil molekülleri içine hapsolmuş su molekülleri bulundu.2 yıl önce Dünya’dan yola çıkan OSIRIS-REx ( Origins, Spectral Interpretation,Resource Identification, Security-Regolith Explorer) uzay aracında OVIRS adı verilen kamera,görünür ve infrared spektrometre ve termal emisyon spektrometreden oluşan bir cihaz var.
Bu iki spektrometreden alınan veriler bu uzay kayasında oksijen ve hidrojen atomlarınca zengin moleküller yani hidroksiller mevcut. Su emen kilminerali içinde hapsolmuş görünüyorlar. Aslında bu gerçekten bildiğimiz gibi sıvı halde bir su değil, ama bu geçmişte sıvı halde su olduğunu gösteriyor.Hatta Bennu daha büyük bir asteroitten kopmuş olabilir.
“Bennu hidratlaşmış minerallerin varlığı doğrulandı ki, ilk zamanlar güneş sisteminde oluşan bir cismin kalıntısıdır. İşte bu asteroiti OSIRIS-REx görevinde ilkel uçucular ve organikleri çalışmak için mükemmel bir numune haline getiriyor. 2023’de dünyaya ulaşacak göktaşı numuneleri güneş sistemi ve tarihimize dair hazine değerinde bilgiler barındıracak, ” diyor OVIRS cihazı şefi bilim insanı Amy Simon.
Uzay aracının aldığı fotoğraflarda Dünya’daki tahminlere benzer sonuçlar elde edildi. Bennu’nun şekli, çapı ve eğimleri 2013’deki eşleme modellerine uyuyor. Fakat her şey yine de umulduğu gibi iyi gitmiyor. Çünkü yüzey çok engebeli, bu da numune almayı oldukça zorlu hale getiriyor. Güney kutbunda 50 mt yüksekliğinde 55 mt genişliğinde dev bir kaya bulundu, bu modellerdeki tahminden neredeyse 5 kat daha büyük.
OSIRIS-REx Bennu üzerinde 7 km yüksekten uçuş yaparak cisim hakkında bilgi ediniyor. 31 Aralık asteroitin yörüngesine girerek, 1.4 kmye kadar yaklaşmış olacak. Böylece bir uzay gemisi tarafından yörüngesine girilmiş en küçük cisim olacak.
Videoda Bennu’nun 3D modelini görebilirsiniz.