Sorting by

×
BiyolojiDoğa ve Çevreİlginç BilimMakaleler

Bazı Örümceklerin Yavrularını Sütle Beslediği Keşfedildi

Örümcek bebekleri sandığımızdan daha çok insan bebeklerine benziyor olabilir. Bu anne örümcekler süt benzeri besleyici bir sıvı üreterek yavrularını besliyorlar. Genç örümcekler her türden besini yer, bazı örümcekler küçük böceklerle beslenirken bazıları polen alabilir. Ayrıca önceki araştırmalarda bazı örümcekler avlanacak kadar büyümedikçe bir şey yemediği biliniyordu.

Güneydoğu Asya’ya özgü bir zıplayan örümcek türü Toxeus magnus, yavruları 20 gün gibi bir sürede yetişkin boylarının yarısına ulaşıyor. Fakat annenin veya yavruların yemek bulmak için yuvayı terk etmediği gözlendi.

“O geceye kadar yavruların nasıl halen büyümeye devam ettiğini bilmiyorduk, ta ki bebek örümceğin annesinin göbeğine yapıştığını görene kadar,” diyor Çin Bilim Akademisi’nden Zhanqi Chen.”İşte örümceğin bebeklerini kendi ürettiği bir şeyle beslemeye dair radikal fikir o an aklıma geldi.”

İşte Chen ve arkadaşları anne örümcekleri mikroskop altına koyarak, hafifçe karınlarını sıktığında birkaç damla beyaz, kremalı memeli sütüne benzer bir şeyin geldiğini gördüler. Analiz sonucu bu süt benzeri maddenin, yağ içerdiği ve inek sütünden 4 kat fazla protein içerdiği anlaşıldı.

Ekip anne örümceklerin besleyici sıvıyı salgılaması engellediğinde bebek örümcekler 10 gün içinde öldü. Yani bu süt yeni doğan örümcekler için vazgeçilmez özellik taşıyor.

Ayrıca genç T. Magnus örümceğinin yumurtadan çıktıktan ancak 20 gün sonra avlanmaya başladığı ve 40 günlük olana kadar sütten kesilmediği görüldü. Bu periyotta gençler örümcek sütü ve böcek karışımı yiyorlar. Yani insan bebekleri gibi ek gıda alıyorlar.

Araştırmacılar bu aşamada anne örümcekleri devreden çıkarttığında, yetim örümceklerin hayatta kalma oranının % 40 düştüğünü gözledi.

Süt salgılama normalde memelilere özgü bir proses. Hatta araştırmacılar, bunu yeni sıvı örümcek sütü olarak adlandırdı. Öyle görünüyor ki, bu madde memelilerin sütüyle aynı işe yarıyor, bebekleri beslemeye…

Anne Bakımının Cinsiyet Dağılımına Etkisi Var

Chen, örümceklerin nasıl bu kadar besleyici bir besin ürettiğinin bilinmediğini söylüyor. Sütün belki de döllenmemiş yumurtalardan sağlanabileceğini düşünüyor. Baz omurgasız hayvanları yavrularını döllenmemiş yumurtalarla beslediği biliniyor.

Bir diğer şaşırtıcı olanlar örümceklerin cinsiyet oranları ile beslenme ilişkisinde yatıyor. Eğer anne 20 günden sonra yuvada durursa, genç örümceklerin % 84’ü dişi oluor. Eğer anne 20 günden sonra yuvadan çıkarılırsa, hayatta kalan sayısı düşerken, dişilerin sayısında yarı yarıya düşüş oluyor.

“Yüksek dişi oranı popülasyonun yararına işliyor. Daha fazla dişi daha fazla yavru demek.” Anne örümcekleri izleyen Chen, kızların yuvaya dönmesine izin verilirken, yetişkin olan oğullara saldırarak geri gelmelerini engellediğini gözlemledi.

Uzun süreli anne bakımı normalde insanlar, filler gibi uzun soluklu sosyal omurgalılarda görülür. İşte niye örümcek gibi sekiz bacaklı bir omurgasızın yavrusunu büyütmek için bu kadar emek harcadığı belli değil.

“Vahşi yaşamın zorlukları bunu mümkün kılıyor olabilir. Belki örümcek bebekleri kendi ayaklarının üzerinde durana kadar daha çok şey öğrenmeye ihtiyaç duyuyorlardı,” diyor Chen.

 

Araştırma Referansı : ScienceDOI: 10.1126/science.aat3692

Kaynak :NewScientist

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Bazı Örümceklerin Yavrularını Sütle Beslediği Keşfedildi Bizsiziz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu