Orkide zarif yapısı ve asaletiyle çok sevilen bir çiçektir. Yaşam alanlarında ve ofislerde kullanıma uygun olan orkideler nemi çok sever. Özellikle yaz aylarında her gün sprey bir şişe yardımıyla su püskürtülmesi rahatlatıcı etkiye sahiptir. Ancak yaprakların aşırı ıslak kalmamasına dikkat edilmelidir. Bu sayede kuru kalmayacak ve kendini korumaya almayacaktır. Orkideler kendilerini korumaya aldıklarında çiçek açmaktan vazgeçmektedir.
Orkide hava ve ışık alan ortamlarda bulunmalıdır. Direkt olarak güneş ışığında konumlandırmak uygun olmayacaktır. Bulundukları yerleri sevdikleri zaman rahatlıkla çiçek açtıkları gözlenmiştir. Ayrıca insanların ve etkileşimin olduğu odalarda daha çok çiçek açtığı da bilinmektedir.
Orkide 4 ve 7 gün arasında bir sürede sulanmalıdır. Belirtilen günler mevsimlere göre değişmektedir. Yaz aylarında 4 günde bir sulanabilirken kışın bu süreyi 7 güne çıkarmak uygun olacaktır. Çok fazla suyu sevmedikleri için dengeli bir sulama yapılması gerekir. Aynı zamanda delikli saksılarda bulunmaları ve sulamadan sonra saksıda kalan suyun alınması gerekiyor.
Orkide Saksısı Nasıl Olmalıdır?
Orkide kökleri ışığa ihtiyaç duyar. Bu nedenle içinde yer aldıkları saksıların şeffaf olması uygun olacaktır. Köklerin hassas yapılı oldukları da unutulmamalı. Büyüyen orkidelerin saksıları değiştirilirken köklere zarar vermemek adına saksıların kesilerek çıkarılması uygun olacaktır.
Saksı seçiminde delikli modeller tercih edilmelidir. Fazla suyu sevmeyen orkideler için bu durum önemlidir. Kökleri ve toprağı nemlendikten sonra gereksiz kısım saksı dışına çıkacaktır. Hem yaprakları hem de kökleri hassas bir bakıma ihtiyaç duyan orkideler için saksılara dikkat etmek gerekiyor. Büyüme evrelerinin takibi için de takip edilmesi önem taşıyor.
Saksı seçiminin doğru yapılması sayesinde güneş ışığının rahatlıkla emilimi sağlanacaktır. Ancak yeteri kadar güneş alıp almadığını ise yaprakların renginden takip etme şansı bulunuyor. Açık yeşil olan yapraklar daha çok güneşe ihtiyaç duyulduğunu gösterir.
Orkide Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Orkide topraklarının özel olması gerekiyor. Her toprakta büyümeyen orkideler, çeşitli lif ve torflarla hazırlanmış bir karışıma ihtiyaç duyar. Toprakları süs bitkileri gibi olmadığı için belirli aralıklarla besin ve gübre takviyesi yapmak gerekir. Ayda bir olmak üzere sıvı gübre verilmesi uygundur. Aylık olarak verilebilen gübre dörde bölünerek haftada bir kez de verilebilir.
Orkide toprağını hazırlamak uzmanlık gerektirmektedir. Topraklarında olması gereken bazı maddeler;
- Odun kömürü kırıntıları,
- Sphagnum yosunu,
- Perlit,
- Pomza,
- Eğrelti otu,
- Ağaç kabuğudur.
Toprağından gerekli vitamin ihtiyacını karşılaması sayesinde daha sağlıklı bir orkideye sahip olmak mümkündür. Ancak bazı orkide çeşitlerinde farklı özellikler bulunabilmektedir. Örneğin, mor orkideler daha özel bakım istiyor ve topraklarında Hindistan cevizine ihtiyaç duyuyor.
Bakılan orkidenin özelliklerine göre toprak gerektiği için bu konuda uzman kişilerden destek alınabilir. Aynı zamanda özel olarak satılan topraklarda alınabilmektedir. Muhteşem orkide çeşitleri ve çok daha fazlası için ribbonflowers.com’u takip edebilirsiniz.