25 bin’den fazla bireyi kapsayan yedi araştırmanın toplu analizi sonucunda, akciğer kanseri gelişimi riski ve birtakım basit solunumsal hastalıklar arasında bazı bağlantılar bulundu. ‘Daha önce yapılan araştırmalarda, çeşitli solunumsal hastalıklar ve akciğer kanseri arasındaki bağlantılar gösterilmişti, fakat bu çalışmaların sadece birkaçı multipl solunumsal hastalıkları eş zamanlı olarak değerlendirmişti.’ diyor Lyon Uluslararası Kanser Araştırma Kuruluşu’ndan araştırmacı doktor Ann Olsson. ’12 bin 500 vaka ve 14 900’den fazla kontrol grubunu kapsayan 7 vaka-kontrol çalışması üzerine yaptığımız toplu analiz sonucunda; akciğer kanseri ile kronik bronşit, amfizem ve pnömoni arasında bazı bağlantılar bulduk. Bu üç durumun hepsine sahip deneklerin akciğer kanseri riskinin daha yüksek olduğunu tespit ettik.’
Bulgular Amerikan Toraks Derneği’nin Respiratory and Critical Care Medicine adlı dergisinde yayımlandı.
5 ayrı geçirilmiş solunum hastalığı [kronik bronşit, amfizem, tüberküloz(verem), pnömoni(zatürre) ve astım] verileri özbildirim yoluyla toplandı. İstatistiksel analizler; araştıma merkezine, yaşa, eğitim düzeyine, akciğer kanseri riski yüksek meslekte çalışma durumuna ve detaylı sigara içme alışkanlıklarına göre sınıflandırıldı.
Pnömoni ve kronik bronşit, en fazla rapor edilen geçirilmiş solunumsal hastalıklar oldu. Yapılan analizlere göre sigara kullanımı, kronik bronşit ve amfizem’in akciğer kanseriyle pozitif ilişkili olduğu tespit edildi. Bronşit için tahmini rölatif risk 1.33, amfizem için ise 1.50 olarak bulundu (bağıl risk: örneğin, bronşit geçirenin kanser olma oranı/bronşit geçirmeyenin kanser olma oranı) )Ayrıca 2 veya daha az yıl önce teşhis konmuş pnömoni ile akciğer kanseri arasında 3.31 rölatif riskle pozitif ilişki tespit edildi. Astım ile akciğer kanseri arasında zıt bir ilişki bulunurken, tüberküloz ve akciğer kanseri arasında herhangi bir ilişki tespit edilmedi.
Aynı zamanda meydana gelen kronik bronşit, amfizem ve pnömonisi olan hastaların, sadece kronik bronşitli olanlara göre kanser riski daha yüksek. Aynı zamanda astım veya tüberküloz geçiren kronik bronşitli hastalar için ise akciğer kanseriyle herhangi bir ilişki tespit edilmedi.
‘Çalışmamızda akciğer kanseri ve farklı solunumsal hastalıklar arasındaki ilişkilerde gözlemlediğimiz varyasyonlar, altta yatan etyolojik(nedensel) mekanizmalardaki farklılıkların göstergesi olabilir.’ diyor Dr. Olsson. ‘Bu bağlantıların daha iyi anlaşılması, bu hastaların her biri için klinik gözetimin türü ve sıklığı için yol gösterici olabilir.’ şeklinde tamamlıyor.
Kaynak:http://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140815102035.htm
Araştırma Referansı :
- Rachel Denholm, Joachim Schüz, Kurt Straif, Isabelle Stücker, Karl-Heinz Jöckel, Darren R Brenner, Sara De Matteis, Paolo Boffetta, Florence Guida, Irene Brüske, Heinz-Erich Wichmann, Maria Teresa Landi, Neil Caporaso, Jack Siemiatycki, Wolfgang Ahrens, Hermann Pohlabeln, David Zaridze, John K Field, John McLaughlin, Paul Demers, Neonila Szeszenia-Dabrowska, Jolanta Lissowska, Peter Rudnai, Eleonora Fabianova, Rodica Stanescu Dumitru, Vladimir Bencko, Lenka Foretova, Vladimir Janout, Benjamin Kendzia, Susan Peters, Thomas Behrens, Roel Vermeulen, Thomas Brüning, Hans Kromhout, Ann Olsson. Is Previous Respiratory Disease a Risk Factor for Lung Cancer? American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 2014; 140723135313009 DOI:10.1164/rccm.201402-0338OC