10 yıl öncesinde Randy Russell cildinde siyah bir leke keşfetti. Sonrasında bu lekeyi aldırdı ama bu lekeler artmaya devam etti, çünkü cilt kanseriydi. 10-11 ameliyattan sonra artık, ailesinin maddi maddi gücü ameliyatlara yetmemeye başladı. Doktorlar yolun sonuna geldiğini söylediler. 6-7 aylık ömrü kaldığını ve kalan süreyi evde bekleyebileceğini söylediler. Doktorlardan biri koridorda ona Vanderbilt Üniversitesi’ni denemesini söyledi.
Birkaç hafta sonra Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nde Russell’ın tümörlerine deneysel bir ilaç verildi. Her tedaviden sonra tümörleri yarıya küçülüyordu. “Gerçekten inanılmazdı. Sonra doktorlar ; “Artık senin için başka bir şey yapmamıza gerek yok. Kanser artık yok,” dedi.
T-VEC Kanserli Hücrelere Saldıran Bir Virüs
Bu deneysel ilaca T-VEC ( Talimogene Laherparepvec )deniyor, aslında bu kanserli hücrelere saldıran canlı bir virüs. Sağlıklı hücreler açısından güvenli kabul edilen ve bugüne kadar kanser tedavisinde onaylanan ilk ve tek virüs.
Bu anti-kanser virüsleri ,tümörleri öldürmede etkili bir yol sunuyor. Sadece tümörlü hücreleri hedef almakla kalmayıp, bağışıklık sistemimizi de aktive edebiliyorlar. Bu da onların diğer immün terapileriyle birleştirilerek kanser tedavisine dönüştürebilir.
Genelde virüsler zarar verir. Kimi zaman grip yaparken, bazı virüsler Ebola gibi ölümcül hastalıklara neden oluyor. Fakat virüslerin bir diğer özelliği de kanserli hücreleri sevmeleri.
İlk 1904’de bir doktor nezle olan lösemi hastalarında kandaki kanserli hücrelerin hızla düştüğünü raporlamış. Sonrasında kanser olan diğer hastalarda da, yanlışlıkla virüs kaptıklarında iyileşme olduğu görülmüştür.
Ayrıca kanser hücreleri gibi hızla bölünen hücreleri seviyorlar. Bir virüs bir hücreye girdiğinde, binlerce kopyasını üretir ve diğer hücreleri enfekte etmeye gider. Bir virüs 10,000 virüse dönüşür.
1950’lerde yapılan bazı denemelerde virüslerin tümörlere saldırdığı onaylandı. Örneğin; servikal kanser olan 30 kadında yapılan testlerde adenovirüs sonrası tümör küçülmesi gözlenmişti.
T-VEC ise bağışıklık tepkisini arttırarak, kanserli hücreleri öldürmek için tasarlandı. Ekip ilk olarak herpes simplex(uçuk) virüsünü alarak, virüsün hücre savunmalarını yenmesini sağlayan geni sildiler. Böylece çoğu kanser türünde bu genler kapatılır ve virüs kendini çeşitli kanser türlerinde kopyalayabilir ama sağlıklı hücrelerde bunu yapamaz. Ayrıca virüsün cilt ve sinir hücrelerini etkileyen birkaç genini daha kapattılar.
En önemlisi, virüse kanser hücrelerinin parçalanmasıyla oluşacak immün tepkisini arttıracak GM-CSF protein genlerini eklediler.
Klinik denemeyle T-VEC’in cerrahi olarak kaldırılamayan melanoma tümörlerine sahip kişilerin 3’te 1’inde tümörlerni küçülttüğü gösterildi. 2015’de T-VEC ; FDA ve Avrupa İlaç Ajansı tarafından kanser tedavisi için onaylandı.
Yapılan denemedeki insanların, % 16’sında tümörler tümüyle yok oldu.
“İnsanlar bilmek istiyor. Gerçekten bu ilaç bahsedildiği gibi işe yarıyor mu? ”diyor Ollila.
Ollila’nın ekibi tedavi edilen kişilerin tümörlerinin %39’unun silindiği buldu.
Ayrıca T-VEC diğer kanser ilaçlarına göre çok az yan etkiye sahip. İnsanlar ilaç aldıktan sonra evlerine gidebiliyor. Russell’da ertesi gün işe gidebildiğini söylüyor.
Russell kanserden kurtulalı 5 yıl oldu. Şimdilik temiz görünüyor.
T-VEC gibi başka virütik terapiler de geliştiriliyor. Kansere karşı daha etkili virüsler yapılarak, insanlığın hizmetine sunulmaya çalışılıyor.
Kaynak: NewScientist
Abstrakt: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26558498
Clinical development of talimogene laherparepvec (T-VEC): a modified herpes simplex virus type-1-derived oncolytic immunotherapy.
Harrington KJ, Puzanov I1, Hecht JR2, Hodi FS3, Szabo Z4, Murugappan S5, Kaufman HL6.
öncelikle merhabalar cilt kanserleri ile ilgili yazmış olduğunuz makaleleri okudum iyi bir makale öngörüleri var tabi birazda eksikleri bu virüslerin azaltılması yönünde ufak bazı hatalar ön görüyorum kendi araştırmalarımca bunları ana kaynaktan bilgi edindim biraz daha bunların üzerinde durulmalı o zaman bunların ayarlaması giderilmesi vb öngörülebilir iyi günler