Sorting by

×
ElektronikGenelHaberlerMekatronikMühendislikResimlerVideobilim

ODTÜ Robot Günleri 7-8 Mart 2015’de Ankara’da Yapıldı

odtü robot günleri

Artık gelenekselleşen ODTÜ Robot Günleri,yıllar içinde pek çok gencin ilgisini çekmeyi başardı. Artık 12. si düzenlenen bu etkinlik, teknolojiye meraklı , araştırmayı seven gençler için gerçekten muhteşem bir organizasyona dönüştü. Bununla beraber oldukça kıyasıya geçen müsabakalara sahne olan ODTÜ Robot Günleri etkinliği, yılda bir kez yapıldığından kaçırılmayacak bir fırsat.

Başlıca ODTÜ olmak üzere pek çok sponsor firmanın katkılarıyla gerçekleşen etkinliğe, Türkiye’nin dört bir yanından okullar ve ünversiteler katılıyor. Bu sayede gençlere robot bilimi mekatroniği sevdirmeyi amaçlıyor. Bununla beraber geleceğin mühendisleri ve bilim insanları için de muhteşem bir zemin hazırlıyor.

ODTÜ Robot günleri Hakkında 

İlki 2002 yılında düzenlenen ODTÜ Robot Günleri, robot teknolojilerini, kullanım alanlarını topluma tanıtmayı ve bu alana ilgi duyan insanları bir araya getirerek robotik teknolojisini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu sene iki yeni kategoriyle birlikte on ikincisi düzenlenecek olan organizasyon 7-8 Mart 2015 tarihlerinde robotseverlerle buluşacak.

Kategoriler 

Çizgi İzleyen

Bu kategori robotları siyah zemin üzerindeki beyaz çizgiyi veya beyaz zemin üzerindeki siyah çizgiyi takip etmeyi amaçlar.

çizgi_2

Sumo

Adını Japon “Sumo” kültüründen alan bu kategoride robotlar birbirilerini dohyo adı verilen pistten atmak için mücadele ederler.

sumo_1

Arama & Kurtarma

Etkinliğin 10. yılına özel olarak eklenen bu kategorideki amaç iki robot arasında haberleşme sağlanarak, bir robotun diğeri tarafından temsili bir şekilde kurtarılmasıdır.

Çoklu Mini Sumo

Bu kategoride “Mini Sumo” robotları takımlar halinde yarışır. Amaç diğer takım robotlarını dohyodan dışarı atabilmektir. Bunu yaparken kendi takım arkadaşlarını tanımaları, yalnızca karşı takımla mücadele etmeleri beklenir.

Mayın Tarlası

2012 yılında eklenen bu kategorideki esas amaç, robotun daha önceden yerlerini bilmediği mayınlarla (mıknatıs) döşenmiş bir pistte mayınsız noktaları tercih ederek yolunu çizmesidir.

mayın

Labirent Çözen

Bu sene ilk defa yapılacak olan ve labirent çözen ismi verilen bu kategoride amaç, verilen süre içerisinde hedef bölgeye en kısa sürede ulaşmak. Hedefe ulaştığı takdirde yeni bir deneme hakkına sahip olan robotun böylece labirenti öğrenip sonraki hakkında daha kısa yoldan ve daha kısa sürede yarışı tamamlaması beklenmektedir.

Çöp Toplayan

Son zamanlarda artan çevre kirliliğine karşı somut çözümler aramak ve yeni projeler geliştirmek için ortaya koyduğumuz bu kategoride robotlar, farklı renklerdeki çöpleri kendi renklerindeki kutulara atarak en yüksek puanı toplamak için yarışacak. Her rengin farklı bir dönüştürülebilir malzemeyi temsil ettiği bu konseptte hem katılımcıların geri dönüşüm konusundaki farkındalıklarının artırılması hem de önümüzdeki yıllarda çevresel atıkların sınıflandırılıp toplanmasında robotların daha çok kullanılması amaçlanmaktadır.

Serbest Kategori

Serbest kategori robotlarının herhangi bir boyut veya ağırlık sınırlamasına uyma şartları yoktur. Bu robotların değerlendirilmesi her sene farklı üniversitelerden davet ettiğimiz hocalarımız tarafından yapılmaktadır. Değerlendirme sırasında göz önünde bulundurulanlar otonomluk, yaratıcılık, günlük hayata uyarlanabilirlik gibi konulardır.

serbest_1serbest_2

Detaylı Bilgi İçin :

http://odturobotgunleri.org.tr/tr

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu