UNSC-Tech firması tarafından geliştirilen Nükleer Termal İtki motoru(NTP) sayesinde Dünya Mars arası yolculuk süresinin 3 aya kadar inebileceği belirtiliyor. Kimyasal roketlere oranla, nükleer termal motorların çok daha verimli olduğu belirtiliyor. Ayrıca firma projeyi NASA’ya iletti.
Kimyasal roketler çoktan teorik limitlerine yaklaştı ve elektrikli itiş sistemleri halen çok düşük itişe sahipler. İşte bu nedenle roket mühendisleri daha verimli ve daha güçlü motorlar üretmenin yollarını arıyorlar. Eğer nükleer roketler düzgün tasarlanırsa, kimyasal roketlerden kat be kat daha verimli olabilir. Nükleer roket üretmenin en büyük zorluğu ise, Dünya atmosferinde çıkabilecek kadar hafif ve güvenli bir nükleer reaktör üretmeden geçiyor, özellikle de mürettebat taşıyan bir uzay gemisi için.
USNC-Tech’den baş mühendis Dr. Michael Eades’ e göre, yeni motor konsepti önceki NTP tasarımlarından çok daha güvenli ve iki kat daha fazla spesifik itiş üretebiliyor. Spesifik itiş roketin verimini ifade ediyor.
Bu konsepte yakıt sağlamak için FCM( Fully Ceramic Micro-encapsulated) yani Tümüyle Seramik Mikro-kapsüllü yakıt kullanılacak. Bu yakıt Yüksek Ayarlı Düşük Zenginleştirilmiş Uranyum (HALEU) tabanlıdır. Bu yakıt, % 5 ila 20 arasında zenginleştirilmiş nükleer yakıttan elde ediliyor. Sonra bu yakıt zirkonyum karbid parçacıkla kaplanıyor.
Şirket bu yakıtın diğer yakıtlardan daha iyi olduğunu ve yüksek sıcaklıklarda çalışabildiğini ifade ediyor. İşte bu sayede daha güvenli reaktör tasarımları yapılarak yüksek itiş ve spesifik itki sağlanabilir. Ayrıca bu yakıt mevcut tedarik zincirleri ve üretim tesisleri tarafından üretilebiliyor.
Bu yeni konseptin derin uzay görev sürelerini önemli ölçüde azaltabileceği düşünülüyor. Nükleer reaktörler sayesinde yıllar sürecek uzay yolculukları aylara ve hatta günlere indirilebilir.
Bu tür hayaller çok eski yıllardan bu tarafa varlığını sürdürüyor. Bu tasarımın oluşturulma olasılığı kesinlikle var ancak her ne olursa olsun güvenilir bir teknoloji değildir. Dış itki teknolojilerini kontrol altında tutmak için çok yönlü tedbirler gerekiyor. Tek bir hata ciddi riskler ortaya çıkabilir. Geleceğin en güvenli ve hızlı teknolojisi, nükleer elektrik enerjisi kullanan ve iç itki sistemi olan anti yerçekimi teknolojisi olacaktır.