Sorting by

×
Doğa ve Çevreİlginç BilimÜtopyaVideobilim

Norveç Kıyamet Kasası Bilgi Depolamak İçin Açılıyor

Norveç’teki kıyamet kasası yeniden açıldı fakat bu sefer bilgi depolamak için. Verileri depolamak için özel analog bir film geliştirildi.  Kuzey kutbuna 1000 km uzakta Svalbard, Norveç’te eski bir kömür madeni içinde yapılan bu dev kasa Global Tohum Hazinesi’ne ev sahipliği yapıyor. Ülkeler kendi kültürleri için önemli olabilecek verileri bu depoya aktaracak.

Norveç şirketi Piql dijital veriyi foto duyarlı, çok tabakalı bir film tabakasına aktaracak. Şirket üretilen bu filmin 500 ila 1000 yıl saklanabileceğini iddia ediyor. Tekniğin büyük QR kodlarını film üzerinde veriye dönüştürmeye benzediği belirtiliyor.

Pigl’e göre ülke test yüklemesi olarak görüntü veya ses-görsel içeriği Pigl’in sunucularına yükleyebilir. Sonrasında veri aşınma ve kopmaya karşı dayanıklı olan özel bir filme aktarılacak. Sonrasında bu özel güvenlikli bir kutuya konarak, ağır takviye edilmiş kasaya aktarılacak.  İnternet ve sunucular çalıştıkça bu veri halen internet üzerinde online olarak aranabilecek. Ayrıca isteğe bağlı olarak kullanıcılara dijital veya fiziksel formatta yollanabilir.

Analog depolama genelde dijital depolama araçlarına göre daha uzun süre dayanabiliyor. Özel bir codec veya güncelleme veya işletim sistemi olmadan , herhangi bir katastrofik olay olduğunda insanları ulaşabileceği şekilde yapılmış.




Fakat kısa süreli olarak bile hükümetler kıymetli verilerin taşınmasında en güvenli lokasyonlara güvenir. İşte ilk 2015’de Global Tohum Kasası Oluşturuldu. Buğday, arpa ve çim numuneleri, değişim için  Suriye İç Savaşı’nda zarar gören Aleppo’daki gen bankasına yollandı.Bir hükümetin kayıp veriyi onarmak için yardım istemesi anlaşılmaz değil.

Meksika ve Brezilya bu projeyi onaylayan yegane ülkelerdi. Brezilya tarihi birkaç doküman yollarken, Meksika İnka dönemine uzanan bazı dökümanları yolladı.

Tüm dünyada kaynaklar tükeniyor, doğa kirleniyor ve kutupların erimesinde geri dönülmez bir sürece girdik. İşte Norveç  gününde oluşabilecek felaketleri düşünerek, böyle bir tohum bankasına ihtiyaç duydu.

Videoda kasanın içini görebilirsiniz.

Kaynak: http://gizmodo.com/norway-gets-a-second-doomsday-vault-that-stores-data-1793935778

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu