New Horizons uzay aracı tarafından Plüton’dan alınan son renkli görüntüler atmosferdeki pusun, mavi olduğunu gösterdi. Yani Plüton’da mavi bir gökyüzü var. “Kim beklerdi ki, Kuiper Kuşağı’nda mavi bir gökyüzü olsun? Bu muhteşem gerçekten,” diyor New Horizons Southwest Araştırma Enstitüsü, Kolorado ‘dan Alan Stern.
Sis tanecikleri her ne kadar gri veya kırmızı olsa da, New Horizons ekibinin dikkatini çeken saçılan mavi ışık oldu. Normalde mavi ışık yansıyan bu tanecikler dünyada olsa ufak azot molekülleri olurdu. Fakat öyle görünüyor ki, Plüton’da bu tanecikler daha büyük , fakat yine de tholinlerden daha küçük .
Bilim insanları bu tholin moleküllerinin yüksek atmosferde oluştuğunu, yani UV güneş ışığının parçalanarak, azot ve metan moleküllerine iyonlaştığını bu sayede daha pozitif ve negatif yüklü iyonlarla daha kompleks moleküller oluşturabildiğini düşünüyor. Sonrasında yeniden birleştiğinde çok daha kompleks makromoleküller oluşturduğu ilk olarak Satürn’ün ayı Titan’da görüldü. Daha kompleks moleküller birleşerek sonunda küçük parçacıklara dönüşürler , buharlaşan gazlar yoğunlaşarak yüzeyleri buzla kaplar, atmosferden inene kadar geçen zamanda Plüton’a kırmızı rengi kazandırır.
İkinci önemli buluş ise New Horizons Plüton’da bazı küçük su buzu bölgelerine rastladı. Bu keşif Ralph spektral kompozisyon haritalayıcı sayesinde toplandı.
“Plüton’dan büyük su buzulları gözükmüyor, çünkü görünen o ki, birbirlerini maskeliyorlar gezegen boyunca daha fazla uçucu buz olabilir. Tabi niçin suyun bu bölgelerde gözüküp, diğerlerinde gözükmediğini anlamaya çalışıyoruz,” diyor bilim ekibinden Jason Cook.
Yine su buzu ve kırmızı tholin renklerinin arasındaki ilişki henüz anlaşılamadı. New Horizons dünyadan 5 milyar km uzakta ve tüm sistemleri halen iyi bir şekilde çalışıyor.
Kaynak : https://www.nasa.gov/nh/nh-finds-blue-skies-and-water-ice-on-pluto